ΤΟΠΙΚΑ

«Αντίο» στην αρχόντισσα του Πηλίου

αντίο-στην-αρχόντισσα-του-πηλίου-527493

Πάνδημη χθες η κηδεία της «αρχόντισσας του Πηλίου» Κούλας (Βασιλικής) Λεβέντη, που άφησε την τελευταία της πνοή προχθές στα 97 της χρόνια, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο.

Η Κούλα Λεβέντη, μητέρα του πρώην δημάρχου Μουρεσίου Κώστα Λεβέντη, πρωτοπόρος στον τομέα του τουρισμού, τη δεκαετία του ’50 έβαλε το πρώτο λιθαράκι έτσι ώστε το Πήλιο να μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας αλλά και του εξωτερικού, χάρη στην προνοητικότητα και τη διορατικότητά της, συνδέοντας το όνομά της με την τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου.

Τον Απρίλιο του 1955, προβλέποντας ότι η περιοχή προσφέρεται για τη λειτουργία τουριστικών υποδομών, ξεκινά τη λειτουργία του το γνωστό ξενοδοχείο «Γαλήνη» στον Άη Γιάννη, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.

Ήταν η ξενοδόχος του Πηλίου που υποδέχτηκε για πρώτη φορά τουρίστες από την Αμερική και την Ευρώπη στον όμορφο Άη Γιάννη και μετέδωσε στους ξένους επισκέπτες την αγάπη της για τις ομορφιές του βουνού των Κενταύρων. Η πορεία της αποτέλεσε ορόσημο για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, ενώ οι νεότεροι ξενοδόχοι αντλούσαν από τη ζωντάνια και τη μεθοδικότητά της την εμπειρία για να οργανώσουν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, μέσα από την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, την τίμησε το 2012 ως γυναίκα ξενοδόχο που διατηρούσε συνεχόμενη άδεια λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης, πάνω από μισό αιώνα.

Ο θάνατός της προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο ανιψιός της Κώστας Λεβέντης, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ως ύστατο φόρο τιμής στη μνήμη της, την οποία δημοσιεύει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

«Στα 97 της έφυγε χθες η πολυαγαπημένη μου θεία μου Κούλα Λεβέντη, μια πρωτοπόρος γυναίκα της τουριστικής οικογένειας του τόπου μας, η οποία και διαμόρφωσε, από το 1950 περίπου, το τουριστικό προφίλ του Πηλίου σήμερα» τονίζει ο Κων. Λεβέντης και συνεχίζει: «Στη σημερινή μου ανάρτηση δεν με οδήγησε η συγγενική σχέση, αλλά η τουριστική μου ιδιότητα, η οποία μέσα από τη θεσμική μου και συνδικαλιστική ευθύνη ετών για τον τουρισμό της περιοχής, θέλοντας να απονείμω ένα ύστατο φόρο τιμής σε μια γυναίκα που σημάδεψε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.Έτσι απλά, για να γνωρίζει η σημερινή τουριστική γενιά από ποιους παρέλαβε την τουριστική επιχειρηματικότητα, σε δύσκολές εποχές .
Μαχήτρια της ζωής ξεπερνώνταςδυσκολίες και γεγονότα στις δύσκολες εποχές που ξεκίνησε, δίπλα στον σύζυγό της Σωκράτη Λεβέντη, ήταν από τους πρώτους σπόρους της ανάπτυξης του τουρισμού στο Πήλιο που έπεσε και αναπτύχθηκε η μικρή τουριστική επιχείρηση μέχρι σήμερα .
Ανήκε στην ομάδα των εμπνευστών της οικογενειακής τουριστικής επιχείρησης της οικογένειας Λεβέντη, όπου μαζί με την οικογένεια Μήτσιου ξεκίνησαν την τουριστική προοπτική του Ανατολικού Πηλίου ξεκινώντας από τον Άη Γιάννη, δημιουργώντας ένα από τα 2-3 σημεία αναφοράς τότε, το ξενοδοχείο και εστιατόριο Γαλήνη..
Καλωσόρισε του πρώτους πελάτες της περιοχής από την κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Αμερική, ενώ ως σύζυγος του επί χρόνια προέδρου ήταν η οικοδέσποινα πολλών προσωπικοτήτων που επισκέφτηκαν τότε τον άγνωστο Άη Γιάννη.

Η γαστρονομία ήταν το δυνατό σημείο της , χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι τότε έβαζε τα λιθαράκια για να είναι σήμερα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προφίλ του σήμερα του Πηλίου, ενώ το πλατύ χαμόγελο της ήταν το σήμα κατατεθέν της «καλής καρδίας» που είχε. Είχε μόνο έναν καλό λόγο για τον καθένα.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, μέσα από την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας την τίμησε το 2012 ως γυναίκα ξενοδόχο που διατηρούσε συνεχόμενη άδεια λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης πάνω από μισό αιώνα, από τις 13/4/1955, 4η στη σειρά από τις 50 περίπου που βράβευσε σε ολόκληρη την Μαγνησία.

Μια αγωνίστρια ζωής με προσφορά στον τουρισμό της περιοχής, τον οποίο σφράγισε με την παρουσία της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου