ΤΟΠΙΚΑ

Ιατρικός Σύλλογος: Αναγκαία η επιδημιολογική μελέτη

ιατρικός-σύλλογος-αναγκαία-η-επιδημι-528315

Αναγκαία χαρακτηρίζει την επιδημιολογική μελέτη ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, προκειμένου να αποδειχτούν οι ισχυρισμοί περι αύξησης των κρούσματα καρκίνου στην Μαγνησία και αν η αύξηση αυτή οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μην παρουσιάζονται αυθαίρετα στοιχεία που πανικοβάλουν τον κόσμο. Για το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, ζητά να εξεταστεί η πρακτική Σκανδιναβικών χωρών που καίνε RDF, χωρίς την παραμικρή επίπτωση στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμη Τσάμη, που μίλήσε στο Thessalia Tv, επειδή πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία σε ότι λέγεται και να ααποδικνείεται με επιστημονικά δεδομένα, η επιδημιολογική μελέτη είναι απαραίτητη. Ο κ. Τσάμης παραδέχτηκε ότι η επιδημιολογική μελέτη είναι δύσκολο να γίνει, διότι ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσο, που πιθανόν παρουσιάζει αύξηση, φταίει και το επιβαρυμένο περιβάλλον, αλλά και άλλες παράμετροι όπως τι τρώμε, τι πίνουμε, αν καπνίζουμε, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ο καρκίνος οφείλεται ακόμη και στα γονίδια του ανθρώπου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική μελέτη πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη. Θα κρατήσει χρόνια, ενώ οι μελετητές θα πρέπει να ανατρέξουν στο παρελθόν, να συλλέξουν στοιχεία από τα πιστοποιητικά θανάτου στα ληξιαρχεία, να ψάξουν τα αρχεία του Νοσοκομείου και να ζητήσουν τη συνδρομή και στήριξη των γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου αν χρειαστεί.

Ο κ. Τσάμης εκτίμησε ότι, ανάλογα με τους μελετητές, η επιδημιολογική μελέτη ίσως να διαρκέσει και πάνω από δύο χρόνια και συμπλήρωσε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί από φορείς, ενώ έχουμε την τύχη να υπάρχει η Ιατρική Σχολή του Π.Θ., στατιστικολόγοι που μπορούν να βοηθήσουν και πολύ καλούς και νέους γιατρούς που θα μπορούσαν να μπουν στη διαδικασία ως μεταπτυχιακοί φοιτητές ή ακόμη και ειδικευμένους γιατρούς.

(thessaliatv.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου