ΤΟΠΙΚΑ

Καλτσογιάννης: Να αρθεί άμεσα η απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος για καύση RDF

καλτσογιάννης-να-αρθεί-άμεσα-η-απόφασ-528389

Σε δήλωσή του το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., πρ. Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Δικηγόρος, Γιώργος Καλτσογιάννης, σχετικά με το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, αναφέρει τα εξής: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σεβόμενο την υγεία των πολιτών του Βόλου και των γύρω περιοχών θα πρέπει να προβεί άμεσα στην άρση της αδειοδότησης για καύση του επικίνδυνου υλικού RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ

Η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το υπουργείο Περιβάλλοντος έπραξε, είναι ακατανόητη και εντελώς άστοχη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού σε μια περιοχή με εγγύτητα στις βιομηχανικές περιοχές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, χωρίς, όμως να περιλαμβάνεται στην μελέτη αυτή η καύση και χρήση του RDF.

Σημειώνεται πως το θέμα, πριν φτάσει ως εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, παρουσία οικολογικών οργανώσεων και εκπροσώπου της παράταξης Οικολογική Θεσσαλία, όπου λήφθηκαν υπόψη οι αναφορές των αρμόδιων υπηρεσιών, τέθηκαν περιορισμοί και όροι για τη χρήση συγκεκριμένων εναλλακτικών καυσίμων και όχι RDF.

Ωστόσο στη συνέχεια αδικαιολόγητα το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίησε τους όρους, με τελευταία του απόφαση μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενέταξε και την καύση RDF.

Είναι σαφές πως όλοι μας, και βέβαια η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιδρά σφόδρα σε μια τέτοια εξέλιξη και τάσσεται κατά της χρήσης αυτού του υλικού. Γι’ αυτό και συστρατευόμαστε με όλους τους φορείς που δημιουργούν ένα μέτωπο αντίδρασης και αγώνα για την ανατροπή αυτής της εξέλιξης.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε κρίση, να χρειάζονται θέσεις εργασίας και να γίνονται επενδύσεις, αλλά υπάρχουν και όρια για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου