ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες μαθητές στο διάστημα

βολιώτες-μαθητές-στο-διάστημα-529055

Στην τρίτη και τελική φάση του διαγωνισμού AstroPi, που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, κατάφερε να προκριθεί η ομάδα ΤΑΛΩΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πείραμα που φέρει την υπογραφή 13 μαθητών και των εκπαιδευτών τους, θα εφαρμοστεί στο διάστημα από αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτυχία της ομάδας, η οποία προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού, ανάμεσα σε περισσότερες από 600 αρχικά, 180 στη δεύτερη φάση, ομάδες ρομποτικής από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προ τριών ημερών, στις 14 Μαρτίου, η ομάδα ΤΑΛΩΣ είχε ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA): «Συγχαρητήρια. Ο κώδικάς σας προκρίθηκε για να εφαρμοστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, μαζί με τον Raspberry Pi Foundation, θα ήθελαν να σας συγχαρούν για την εξαιρετική δουλειά. Για μία φορά ακόμη συγχαίρουμε όλες τις ομάδες, μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρότζεκτ» (Congratulations! Your code has been qualified to fly and run on the International Space Station (ISS). ESA, in collaboration with the Raspberry Pi Foundation, would like to congratulate you all for your excellent work! Once again, we would like to congratulate all of the teams, students, and teachers, that participated in this project. Kind Regards, the ESA Education Team.)

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, δεκατρείς μαθητές που παρακολουθούν ρομποτική κάθε Σαββατοκύριακο στο κτήριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρότειναν υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους ένα πείραμα στο διάστημα. Η ιδέα του πειράματος άρεσε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και προκρίθηκε στη β’ φάση του διαγωνισμού AstroPi.

Γιώργος Πρώιας: Φανταστείτε ότι, από 180 ευρωπαϊκές ομάδες που πέρασαν στη 2η φάση του διαγωνισμού, πέρασαν οι καλύτεροι των καλύτερων. Μία ομάδα από μία μικρή πόλη, όπως ο Βόλος στην Ελλάδα, πέρασε στην 3η και τελική φάση του διαγωνισμού

Η δεύτερη φάση διήρκησε από τις 25 Νοεμβρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, και σε όσες ομάδες προκρίθηκαν δόθηκαν δύο αποστολές – προκλήσεις: η πρώτη αφορούσε στον σχεδιασμό μίας λύσης για μία συγκεκριμένη εργασία -κάτι σαν τεστ- που ανατέθηκε από τον εν ενεργεία αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Thomas Pesquet, και η δεύτερη στην υλοποίηση των προτάσεων – ιδεών των ομάδων. Και για τις δύο αποστολές, οι ομάδες χρησιμοποίησαν το AstroPiKit που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και αφορά εξοπλισμό Raspberry και αισθητήρες.

Οι καλύτεροι κώδικες – κατασκευές προκρίθηκαν στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, που είναι η πραγματοποίηση του πειράματος.

Ανάμεσά τους η ομάδα του Βόλου. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ιδέα των παιδιών με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, για τη μέτρηση βιομετρικών παραμέτρων στους χώρους του ISS είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης ότι ο κώδικας αλλά και τα πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο απέδωσαν καρπούς. Φανταστείτε ότι από 180 ευρωπαϊκές ομάδες που πέρασαν στη 2η φάση του διαγωνισμού, πέρασαν οι καλύτεροι των καλύτερων. Ανάμεσά τους μία ομάδα από μία μικρή πόλη, όπως ο Βόλος στην Ελλάδα, πέρασε στην 3η και τελική φάση του διαγωνισμού. Τα παιδιά που συμμετέχουν στη δράση, θα μπορέσουν να συγκρίνουν τις μετρήσεις τους με αυτές του αστροναύτη στον διαστημικό σταθμό. Η πιθανή ημερομηνία είναι η 15η Μαΐου 2017. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα ΤΑΛΩΣ σε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει ανοικτό κάλεσμα στους πολίτες αλλά και τα παιδιά της πόλης ώστε να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο γεγονός, όπως και σε άλλες δράσεις που σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά», σχολίασε ο υπεύθυνος της δράσης TALOS, Γιώργος Πρώιας, που είναι ο αρχικός εμπνευστής του προγράμματος εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το πείραμα που έγραψε η βολιώτικη ομάδα, θα τρέξει από αστροναύτη, ο οποίος αναμένεται να στείλει αναφορά των αποτελεσμάτων. Όσο πιο κοντά είναι τα δεδομένα που θα καταγράψει ο αστροναύτης με τα αποτελέσματα που έχει καταγράψει η ομάδα ΤΑΛΩΣ, τόσο υψηλότερη θα είναι η βαθμολογία και άρα η πιθανότητα κατάκτησης από την ομάδα ενός από τα βραβεία.

Ο Δημήτρης Παρασχάς, μαζί με γκρουπ μαθητών που συμμετέχουν στην ομάδα Talos και πέτυχαν την πρόκριση στην γ’ και τελική φάση του διαγωνισμού AstroPi

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γίνεται σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα του ΠΤΠΕ, Σπύρο Κούρια και πάντα με την αμέριστη υποστήριξη διεπιστημονικής ομάδας μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκπαιδευτής του RaspberryPi είναι ο κ. Δημήτρης Παρασχάς, που μαζί με τον Απόστολο Ξενάκη συμμετέχουν στην ομάδα κατάθεσης και υποστήριξης της ιδέας του πειράματος.

Οι μικροί προγραμματιστές που έγραψαν τον κώδικα του πειράματος είναι οι: Πέτρος Ασούτης, Κωνσταντίνος Βαρακλιώτης, Δημήτρης Βασιλειάδης, Χριστόφορος Βενέτης, Γιάννης Γιαννούλας, Στέφανος Μακρίδης, Θεοδώρα Μήτσου, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Θοδωρής Πρώιας, Γιώργος Σπανός, Γιώργος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου, Θωμάς Χατζηπλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου