ΤΟΠΙΚΑ

Τί λέει η ΑΓΕΤ για το RDF

τί-λέει-η-αγετ-για-το-rdf-529441

Τι είπε χθες ο διευθυντής του εργοστασίου «Ολυμπος» στην Αγριά στο προσωπικό – Αιχμές από τους εργαζόμενους κατά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για μόνιμη «στοχοποίηση» της τοπικής βιομηχανίας

Η άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να «ανάβει» το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ προκειμένου να χρησιμοποιεί RDF στο πλαίσιο της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, το χρονοδιάγραμμα ωστόσο για το πότε θα ξεκινήσει αυτό σε μόνιμη βάση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Αυτό έκανε γνωστό χθες ο κ. Νίκος Μπόζος, διευθυντής του τοπικού εργοστασίου «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ στην Αγριά, που μαζί με τους χημικούς μηχανικούς του εργοστασίου ενημέρωσε το προσωπικό για το θέμα, μετά από αίτημα που έθεσε το σωματείο εργαζομένων Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στην ενημέρωση εκ μέρους του διευθυντή έγινε σαφές ότι η καύση του RDF περιλαμβάνεται στα εναλλακτικά καύσιμα που χρειάζεται η ΑΓΕΤ, καθώς θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χρήση του θα διέπεται από όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην τοποθέτηση μόνιμου μηχανισμού μέτρησης ρύπων προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ρυπογόνες εκλύσεις στο περιβάλλον.

Ο κ. Μπόζος υπογράμμισε εξάλλου -κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό- πως ακόμη και η τέφρα που παράγεται από την καύση του συγκεκριμένου υλικού θα χρησιμοποιείται από ειδικά μηχανήματα στην παραγωγή τσιμέντου όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν RDF.

Ο κ. Μπόζος αναφέρθηκε και στη διεθνή πρακτική και στο πλαίσιο που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπως Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα της χρήσης του RDF o τοπικός διευθυντής της ΑΓΕΤ είχε προβεί σε επίσημη ενημέρωση ενώπιον εκπροσώπων τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και του Δήμου Βόλου τον Ιούλιο του 2016 όταν επισκέφτηκε το εργοστάσιο του Βόλου για πρώτη φορά ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Μίχος.

Από τη χθεσινή ενημέρωση επίσης προέκυψε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ΑΓΕΤ συνολικά και σε πιλοτικό επίπεδο έχει προχωρήσει συνολικά στην καύση 1.000 τόνων RDF, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως υποστηρίζεται εκ μέρους της εταιρείας που συνεργάζεται με ιδιωτικό πιστοποιημένο εργαστήριο μετρήσεων που τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο, προβαίνει σε ελέγχους και μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.

Αιχμές για «στοχοποίηση»

Ο Γ.Γ. της Ενωσης Προσωπικών Τσιμέντων, Β. Χαλαστάρας, που παραβρέθηκε και στην προχθεσινή συγκέντρωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι υπερβολικός και άφησε αιχμές κατά της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας , τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «η μοναδική βιομηχανία που στοχοποιείται πάντα για την ρύπανση είναι η ΑΓΕΤ ενώ όλοι γνωρίζουν ότι έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για το περιβάλλον».

Σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας, είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για τα θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, και για αυτό ζητήθηκε η χθεσινή ενημέρωση, εξέφρασε ωστόσο δημόσια τη δυσαρέσκειά του λέγοντας ότι αρκετά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή συγκέντρωση ήταν λανθασμένα. Ειδικότερα όπως είπε η παραγωγή της ΑΓΕΤ το 2016 ήταν 1,5 τόνος τσιμέντου και όχι 4,5 χιλιάδων τόνων τσιμέντου όπως ακούστηκε ενώ όσον αφορά το προσωπικό, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η ΑΓΕΤ απασχολεί περίπου 550 άτομα, μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό έχοντας έναν σημαντικό κύκλο εργασιών στην τοπική οικονομία. «Το θέμα έχει δαιμονοποιηθεί. Έχουν γίνει σημαντικές περιβαλλοντικές επενδύσεις μέσα στο εργοστάσιο και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν και άλλες εάν χρειαστεί. Στόχος όλων είναι να μηδενιστούν οι πιθανότητες να υπάρχει ρύπανση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου