ΤΟΠΙΚΑ

Σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας

σύνδεση-του-πανεπιστημίου-με-την-αγορ-530489

Σε εκδήλωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, με τη συμμετοχή και του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιάσονα Σχοινά-Παπαδόπουλου, ήταν ομιλητής ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο Αχίλλειο με θέμα: «Τριτοβάθμια εκπαίδευση: για μία ριζική αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη».

Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και πως η αναβάθμισή της όπως είπε «αποτελεί προτεραιότητα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ως το εναρκτήριο λάκτισμα σε ένα διαφορετικό κοινωνικό -οικονομικό μοντέλο στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου με γνώμονα την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ισότητα των ευκαιριών».

Υπογράμμισε επίσης πως «το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι το να πετύχει την άμεση, αποτελεσματική και συστηματική σύνδεση του Πανεπιστημίου με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, ενώ επίσης ανέφερε την αύξηση κατά 5% προϋπολογισμού για την παιδεία, την αύξηση κατά 30% στον τακτικό προϋπολογισμό για την έρευνα το 2016, την αύξηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 97 εκ. ευρώ το 2014, σε 148 εκ. ευρώ για το 2016, καθώς και στο πρόγραμμα της Ε.Ε για την Έρευνα “Ορίζοντας 2020”».

Ο κ. Αλ. Μεϊκόπουλος παρουσίασε εξάλλου κοινωνικές πολιτικές, όπως τα νέα προγράμματα ενίσχυσης των άπορων φοιτητών με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ενταχθούν στις Εστίες και πιο συγκεκριμένα την παραχώρηση κενών διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του δημοσίου, καθώς και τη χορήγηση 2.700 υποτροφιών μέσω ΙΚΥ, τη μείωση των διδάκτρων στο Ανοικτό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, καθώς και την παροχή δωρεάν, όπως είπε, συγγραμμάτων σε όσους φοιτητές παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη 2ου πτυχίου.

Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής τόνισε ότι: «Η θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παραμένει αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη, με καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής», και πρόσθεσε πως «το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί ως φορέας παιδείας και επιστημονικής κατάρτισης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου