ΤΟΠΙΚΑ

Ολλανδικές εκλογές με τη ματιά… του Βολιώτη Σταύρου Θεοχάρη

ολλανδικές-εκλογές-με-τη-ματιά-του-βο-531612

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία που θα «δώσουν» τη νέα κυβέρνηση, ο Βολιώτης Σταύρος Θεοχάρης, υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Hero Brinkman (Ondernemers Partij) στις ολλανδικές εκλογές, που πρόσφατα παρουσίασε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μιλά σήμερα στην εφημερίδα από την «καρδιά» της Χάγης για αυτή την κρίσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη αναμέτρηση αλλά και για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.

Ο Βολιώτης υποψήφιος βουλευτής εμφανίζεται προβληματισμένος για την έκταση που έχει πάρει η διπλωματική κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, αλλά και κατ’ επέκταση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εκτιμά μάλιστα ότι στην πορεία θα προκύψει πρόβλημα και στην Ελλάδα καθώς όπως εκτιμά η Άγκυρα θα επιχειρήσει να «μεταφέρει» το πρόβλημα στο προσφυγικό.

«Η Ολλανδία», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σταύρος Θεοχάρης, «είναι ένα κυριαρχικά αυτόνομο κράτος και η επιλογή του πρωθυπουργού της χώρας Mark Rutte να αποτρέψει τον ερχομό της Τουρκάλας υπουργού είχε να κάνει με τους φόβους για επεισόδια. Οι φόβοι αυτοί τελικά δυστυχώς επαληθεύτηκαν και αποδείχτηκε πως η απόφαση που είχε παρθεί ήταν ορθή, ασχέτως εάν η ολλανδική κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευθεί το κλίμα πολιτικά ενόψει των σημερινών εκλογών».

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με το νεαρό φέρελπι υποψήφιο, αυτή η μεγάλη ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας θα πρέπει να προβληματίσει την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.

«Η Ολλανδοτουρκική διπλωματική κρίση -μας λέει- πλέον έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο και στις υπόλοιπες ευυρωπαϊκές χώρες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η τούρκικη εκστρατεία για το δημοψήφισμα ή όχι. Η Γερμανία το απαγόρευσε χρησιμοποιώντας ως πρώτη τους φόβους για επεισόδια. Από την άλλη πλευρά στην Γαλλία έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία στελεχών της Κυβέρνησης Ολάντ.

Το μείζον θέμα -συνεχίζει ο ίδιος- έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στον Ερντογάν. Εάν συμβεί αυτό, εκτιμώ ότι ο φόβος θα κυριεύσει τους χιλιάδες μετανάστες που «χρησιμοποιεί» συνήθως η Τουρκία από την πλευρά της, όταν στριμώχνεται στη γωνία και θέλει να πιέσει.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα καθώς θα υπάρξουν νέα κύματα μετανάστευσης προς τη χώρα μας, σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα αδυνατεί να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της.

Εάν μπορεί κανείς να δει θετικό σε αυτή την υπόθεση, είναι μόνο η μείωση του τουρισμού προς την Τουρκία, λόγω της έντασης. Ας ελπίσουμε ότι οι περισσότεροι τουρίστες θα επιλέξουν για τις διακοπές τους έναν ελληνικό προορισμό.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες

Λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο Σταύρος Θεοχάρης, παρ’ όλη την ένταση της προεκλογικής περιόδου, σχολιάζοντας αυτή την εμπειρία στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τον προσωπικό του αγώνα αλλά και από την γενικότερη προεκλογική καμπάνια του κόμματός του.

Προβλέψεις βέβαια λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν μπορούν να γίνουν, αλλά ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε στο τέλος της συνομιλίας μας: «Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει το δεξιό κόμμα της Ολλανδίας ως πρώτο κόμμα με 24-27 έδρες ενώ το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders έχει υποχωρήσει στις 24 έδρες.

Στο ντιμπέιτ μεταξύ του Mark Rutte (VVD) και του Geert Wilders (PVV) ο τελευταίος κατηγόρησε τον Rutte ότι δεν έλαβε σκληρότερα διπλωματικά μέτρα κατά των Τούρκων, ενώ η απάντηση του πρωθυπουργού εστιάστηκε στο ότι η διαφορά τους είναι πως ο ένας κυβερνάει την χώρα ενώ ο άλλος ασχολείται με το twitter. Σήμερα ο λαός της Ολλανδίας θα αποφασίσει για το μέλλον του. Ελπίζω στο καλύτερο».

Ο Σταύρος Θεοχάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Στα 13 του χρόνια έφυγε μαζί με την οικογένειά του για την Ολλανδία. Σήμερα δραστηριοποιείται στη Χάγη μαζί με την οικογένειά του που διατηρούν ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια της πόλης. Ο ίδιος σπουδάζει Νομική ενώ «το μικρόβιο» της πολιτικής τον οδήγησε τα τελευταία χρόνια να ασχοληθεί με το κόμμα του Hero Brinkman Ondernemers Partij στη νεολαία του οποίου είναι πρόεδρος. Το Βόλο δεν τον αποχωρίστηκε ποτέ, αφού δύο μήνες κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται το Βόλο για να δει συγγενείς και φίλους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου