ΤΟΠΙΚΑ

«Στέγνωσε» από ρευστό η εμπορική αγορά Βόλου

στέγνωσε-από-ρευστό-η-εμπορική-αγορ-534138

Αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο η χρήση πλαστικού χρήματος για έναν στους δύο καταναλωτές, με το 60% και πλέον των τοπικών επιχειρήσεων να έχουν υιοθετήσει το POS. Στο μεταξύ, μερίδα επαγγελματιών δεν έχει υιοθετήσει από άποψη το POS, ενώ άλλοι αδυνατούν εκ των πραγμάτων να το εντάξουν στην εμπορική τους δραστηριότητα, λόγω κατάσχεσης του λογαριασμού κίνησης της επιχείρησής τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Τσέλιος, υπογραμμίζει ότι: «το POS δεν αποτελεί πρόβλημα για τους επαγγελματίες, ούτε είναι κάτι καινούργιο για εμάς, διότι πάντα εξυπηρετούσαμε τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα. Το πρόβλημα υφίσταται για τους συναδέλφους που δεν μπορούν να το προμηθευτούν λόγω ακατάσχετου λογαριασμού».

Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι λόγω της συνέχισης των κάπιταλ κοντρόλς δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι επαγγελματίες να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Σκιαγραφώντας τη σημερινή εικόνα της τοπικής αγοράς, ο κ. Τσέλιος υπογραμμίζει ότι δεν είναι καλή, ενώ προσθέτει ότι: «δυστυχώς, ζούμε στιγμές όπως το 2015, τότε που οδηγηθήκαμε σε κάπιταλ κοντρόλς και δημοψήφισμα». Ο ίδιος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί γρήγορα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Ελλάδα η αξιολόγηση, καθώς, όπως εξηγεί, «έχει παγώσει η αγορά και δεν κυκλοφορεί ρευστό. Η οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργείται λόγω της αξιολόγησης, η οποία δεν έχει κλείσει, έχει αρνητική επίπτωση στην αγορά, ενώ παράλληλα υπάρχουν λιγότερες ανοχές από τους Έλληνες» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η δραματική μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων των καταναλωτών και κατ’ επέκταση των επαγγελματιών είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, ενώ όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου: «το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές, ότι η αγορά παγώνει λόγω της αξιολόγησης».

Η μετεκπτωτική περίοδος κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς συνεπεία των προαναφερθέντων, ενώ όπως τονίζουν οι έμποροι, ο Μάρτιος είναι κατά κανόνα δύσκολος για τους επαγγελματίες, διότι είναι ο ενδιάμεσος μήνας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη. Πλέον καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος λόγω της ύφεσης, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα προβλημάτων.

Η κάμψη της εμπορικής κίνησης είναι πλέον σταθερή και το πρόβλημα είναι κοινό για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. «Δεν αντέχουμε άλλη κάμψη και πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν οι κυβερνώντας ότι δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι το καράβι της ανάπτυξης. Πρέπει κάτι να γίνει, γιατί δεν μπορεί να κινηθεί άλλο το σύστημα πλέον», όπως επισημαίνει ο Κώστας Τσέλιος, καλώντας, ταυτόχρονα, τους καταναλωτές, να στηρίξουν την τοπική αγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου