ΤΟΠΙΚΑ

Τρισδιάστατα μοντέλα δια χειρός μαθητών

τρισδιάστατα-μοντέλα-δια-χειρός-μαθη-535487

Τρισδιάστατες συνθέσεις με κοχύλια και άλλα αντικείμενα από τη θάλασσα, που μπορούν να τοποθετηθούν σε πάρκα και πλατείες της πόλης διακοσμώντας το αστικό τοπίο, δημιουργούν μαθητές του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Βόλου, στο πλαίσιο μαθήματος που βασίζεται σε μια νέας μορφής τεχνολογία, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία με μικρό προϋπολογισμό, μοντέλων μεγάλης κλίμακας, που μέχρι και πριν από έξι μήνες μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσα σε πανάκριβα στούντιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μία νέα μορφή τεχνολογίας η οποία έχει ζωή μόλις έξι μηνών, που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ψηφιακών μοντέλων που μπορούν να εξελιχθούν σε έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας και να διακοσμήσουν πάρκα και πλατείες της πόλης, έχει εισαχθεί ως μάθημα στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου. Πρόκειται για το μάθημα της φωτογραμμετρίας που διδάσκει ο γνωστός αρχιτέκτονας Σωτήρης Γιαμάκος. Μάλιστα χθες, στο περιθώριο της προσυνεδριακής ημερίδας στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου για την επαγγελματική εκπαίδευση, οι μαθητές του σχολείου έκαναν την πρώτη τους έκθεση με συνθέσεις κοχυλιών και με τίτλο Argonautes για να δείξουν τη δουλειά τους, η οποία -σημειωτέον- έγινε ενώ σήμερα το σχολείο δεν διαθέτει ούτε έναν υπολογιστή με ισχύ για να υποστηρίξει σχεδιαστικά προγράμματα, χωρίς τρισδιάστατους εκτυπωτές, φωτογραφικό εξοπλισμό και scanners που απαιτούνται για το έργο που παρουσίασαν.

Με προϋπολογισμό που δεν ξεπέρασε τα 150 ευρώ, με τις φωτογραφικές μηχανές που διαθέτουν οι ίδιοι οι μαθητές και τα κινητά τους τηλέφωνα, χρησιμοποιώντας δωρεάν υπολογιστική ισχύ μέσω cloud computing κάπου στην Αμερική, με τους μαθητικούς τους λογαριασμούς για δωρεάν software, με πολλούς πειραματισμούς και αποτυχίες, κατάφεραν τελικά να παραγάγουν ψηφιακά μοντέλα που μπορούν να εξελιχθούν σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

«Η ίδια δουλειά, πριν βγει η τεχνολογία της φωτογραμμετρίας, που έχει μόλις έξι μήνες ζωής, γινόταν μόνο σε πανάκριβα στούντιο. Πλέον με τη χρήση μιας φωτογραφικής μηχανής και απλού εξοπλισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα μεγάλης κλίμακας. Το υλικό, για παράδειγμα ένα κοχύλι, τοποθετείται σε ένα δίσκο που γυρίζει. Καθώς ο δίσκος γυρίζει, φωτογραφίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια. Οι φωτογραφίες εισάγονται σε ειδικά προγράμματα και δημιουργούνται τρισδιάστατα μοντέλα», εξηγεί απλουστευμένα ο κ. Γιαμάκος για το μάθημα που εισήγαγε ο ίδιος στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου και το οποίο μάθημα θα γίνεται κάθε χρόνο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το μάθημα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές, την προσπάθεια των οποίων ενίσχυσαν οι ίδιοι οι καθηγητές τους, προσφέροντας ακόμη και προσωπικό τους εξοπλισμό.

«Οι μαθητές μας δούλεψαν με λίγα τεχνολογικά μέσα και κατάφεραν να παρουσιάσουν το έργο τους στην πρώτη τους έκθεση. Ήδη γίνεται προσπάθεια να φέρουμε εξοπλισμό στο σχολείο, με το Επιμελητήριο να είναι το πρώτο που ανταποκρίθηκε θετικά», σημείωσε ο κ. Γιαμάκος.

Το παρών πίσω από τον πάγκο όπου στήθηκε η έκθεση έδωσαν οι μαθητές Νταϊάννα Μαρία Μάνου, Βίλυ Σαμαλτάνη, Νίκος Αλεξίου, ο αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός Σωτήρης Γιαμάκος, η καθηγήτρια – φιλόλογος του σχολείου Νατάσσα Οικονόμου και ο διευθυντής του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Βόλου Βαγγέλης Παρασκευάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου