ΤΟΠΙΚΑ

Έλευση της δεξιάς Χείρας του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ανάληψη

έλευση-της-δεξιάς-χείρας-του-αγίου-σπυ-537017

Συνεχίζεται και την Τρίτη Εβδομάδα της φετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων που έχει εκπονήσει ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και περιλαμβάνει καθημερινές Ακολουθίες, Θεία κηρύγματα και έλευση Ιερών Λειψάνων.

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, θα λάβει χώρα η υποδοχή του Ιερού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου της Δεξιάς Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού.

Το μοναδικό αυτό τμήμα από το άφθαρτο Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος θα μεταφέρει από το νησί της Κέρκυρας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κωνσταντάς, και θα το υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Ιερός Κλήρος και ο φιλόχριστος λαός του Θεού.

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε στην Τριμυθούντα της Κύπρου το 270 μ.Χ. Ως Επίσκοπος Τριμυθούντος έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 314 μ.Χ. Εκοιμήθῃ σε βαθύ γήρας, στις 12 Δεκεμβρίου του 358 μ.Χ. σε ηλικία 88 ετών και ανακηρύχτηκε Άγιος από την Εκκλησία μας.

Το Ιερό Λείψανο, πού παραμένει άφθαρτο μέχρι και σήμερα, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1456. Τρία χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης από τούς Οθωμανούς, ένας πρεσβύτερος κερκυραϊκής καταγωγής, ο π. Γεώργιος Καλοχαιρέτης, έκρυψε το Ιερό σκήνωμα του Αγίου και το φυγάδευσε από την τουρκεμένη Κωνσταντινούπολη.

Από αυτό λείπει το δεξί χέρι. Τούτο βρισκόταν στη Ρώμη μέχρι το Νοέμβριο του 1984. Κατά το έτος αυτό, μετά από έντονες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κυρού Τιμοθέου, η Εκκλησία της Ρώμης δέχθηκε και πρόσφερε στην Μητρόπολη της Κέρκυρας την Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία από τότε φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και κάθε φορά λιτανεύεται μαζί με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Η Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου έως το Σάββατο 18 Μαρτίου Κατά τη διάρκεια του Ιερού Προσκυνήματος, ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7:00 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, και από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ.

Καθημερινά θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

7:30 – 9:30 το πρωί: Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

6:00 το απόγευμα: Υποδοχή της Δεξιάς Τιμίας Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού από την Κέρκυρα.

Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου

Ομιλία του Γέροντος Αντύπα, από το Ιβηριτικόν Κελλίον της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους, με θέμα: «Ακατάσχετον κακόν».

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

7:30 – 9:30 το πρωί: Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

5:00 το απόγευμα: Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

Ομιλία του π. Δαμασκηνου Κιαμέτη με θέμα: «Διάλογοι Σωτηρίας».

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

7:30 το πρωί: Πρωϊνή Ακολουθία (Όρθρος και Ώρες).

6:00 το απόγευμα: Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής Ανδρών. Ομιλητής: π. Δημήτριος Κατούνης. Θέμα: «Η Καθολική Επιστολή του Ιακώβου».

7:00 το βράδυ: Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

7:30 – 9:30 το πρωί: Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

5:00 – 6:00 το απόγευμα: Ιερό Μυστήριο Ευχελαίου προς αγιασμό των πιστών.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

7:30 – 9:30 το πρωί: Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

7:00 – 8:30 το βράδυ: Α’ Ακολουθία των Χαιρετισμών.

9:00 – 10:15 το βράδυ: Β’ Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

7:30 – 9:30 το πρωί: Όθρος και Θεία Λειτουργία.

9:30 – 10:30 το πρωί: Ιερά Παράκληση Αγίου Σπυρίδωνος.

Αναχώρηση της Τιμίας Δεξιάς Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

5:00 το απόγευμα: Ακολουθία του Εσπερινού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου