ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερεί το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μαγνησία

καθυστερεί-το-πρόγραμμα-δακοκτονίας-537911

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας στη Μαγνησία.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής, η ελαιοπαραγωγή στη Μαγνησία έχει υποστεί σημαντικές ζημίες τα τελευταία χρόνια λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τη χιονόπτωση και τον έντονο παγετό του χειμώνα που μας πέρασε δεν ευνοούν την ανθοφορία της ελαιοκαλλιέργειας. Σε αυτές τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες προστίθεται και η εμφάνιση του δάκου, απειλώντας την ελαιοπαραγωγή.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν έχει δρομολογηθεί για τη φετινή χρονιά. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η αύξηση των προμηθευόμενων φαρμάκων, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ελαιοκαλλιεργειών και να διαφυλαχθεί το φυτικό κεφάλαιο.

Η ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς είναι διάχυτη, καθώς παρατηρούν ότι για μια ακόμη φορά το υπουργείο καθυστερεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για προστασία της ελαιοπαραγωγής. Ήδη θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί οι παγιδοθέτες και να έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Εν μέσω αυτής της αναταραχής, η αρμοδιότητα της δακοκτονίας εκχωρείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίησή της.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας, αφού επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί η ελαιοκαλλιέργεια, το φυτικό κεφάλαιο της Μαγνησίας, ζητά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς τους λόγους για τους οποίους δεν έχει διενεργηθεί ακόμη ο διαγωνισμός προμήθειας φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου