ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικός ο ρόλος της γυναίκας

σημαντικός-ο-ρόλος-της-γυναίκας-539869

Επέτειος που αναζητά τις ρίζες της στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είναι η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που υπογραμμίζει το ρόλο και την προσφορά της γυναίκας στην εργασία, την κοινωνία, τις επιστήμες, την πολιτική. Εκδηλώσεις, συζητήσεις και αφιερώματα περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής μέρας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μέρα αγώνα και κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και την ανάδειξη της θέσης των γυναικών στην κοινωνία».

Σε γραπτή δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Η επέτειος αναδεικνύει τον ρόλο των γυναικών στην διαμόρφωση της ιστορίας και μας θυμίζει πως, παρά τις σημαντικές τους κατακτήσεις, είναι πολλά ακόμη που πρέπει να ακολουθήσουν προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων. Γι’ αυτό και η ειδική φροντίδα της πολιτείας προς την γυναίκα, την άνεργη και την εργαζόμενη, προς την μητέρα, την πολύτεκνη και την μόνη, και η διασφάλιση της θέσης που της αρμόζει στην κοινωνία για την συνεχή προσφορά της, αποτελεί δικαίωμα αλλά και ζήτημα κοινωνικής συνοχής, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την Δημοκρατία».

Στο μήνυμα της πρώην υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει την ανάγκη για ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σύγχρονης γυναίκας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους ως μάνα, κόρη, σύζυγος, εργαζόμενη και αγωνίστρια στο στίβο της ζωής. Η ημέρα αυτή μας οπλίζει με δύναμη και αποφασιστικότητα για να αγωνιστούμε να κατακτήσουμε την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής που όλες δικαιούμαστε να έχουμε».

Σε ανακοίνωση – ψήφισμα που εξέδωσε το τοπικό παράρτημα Βόλου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος με αφορμή τη σημερινή μέρα, τα αιτήματα που προβάλλουν επιτακτικά είναι: «Ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας. Εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με τον ίσο καταμερισμό των οικογενειακών ευθυνών ανάμεσα στο ζευγάρι αλλά κυρίως με την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, φροντίδας παιδιών, εξαρτώμενων ατόμων. Περαιτέρω βελτίωση της εργασιακής και ασφαλιστικής προστασίας της μητρότητας, η συστηματοποίηση και εμβάθυνση της συνεργασίας του Συνηγόρου του Πολίτη και η κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Ανακοίνωσε εξέδωσε, παράλληλα, η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» τονίζοντας ότι : «Θεωρούμε πως μόνο με τη συμμετοχή των γυναικών είτε μέσα από μια Δημοτική Κίνηση, είτε στους χώρους εργασίας τους, είτε μέσα από τις γειτονιές θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την καθημερινότητα μας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από καρδιάς με κίνητρα αξιακά».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βόλου Ιωάννης Λαΐνας τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Σήμερα υμνούμε την γυναίκα, αυτό το πολύπλευρο, πολύπαθο απαραίτητο και αγαπημένο προϊόν της μητέρας φύσης που χωρίς την παρουσία του δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν όνειρα, ελπίδα και αέναος κύκλος στην ζωή. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, σε όλες αυτές τις γλυκές υπάρξεις που είναι η αιτία της ύπαρξης και του ισορροπημένου νου μας, αλλά και η αιτία του ύμνου μας προς αυτές όταν γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την αξία τους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος» επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Ως αναπηρικό κίνημα διεκδικούμε ισότητα και ισοτιμία σε όλες τις εκφράσεις της ζωής και για όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως φύλου, εθνότητας, θρησκείας, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και αναπηρίας. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία γιατί πιστεύουμε πως η ενωτική δύναμη των πολιτών και η αλληλεγγύη είναι η μόνη λύση και προστασία ενάντια σε κάθε απειλή καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας».

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ τονίζει ότι «το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας» και καλεί «τις νέες γυναίκες, τις μαθήτριες, σπουδάστριες, φοιτήτριες, στις μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες, στις άνεργες, στις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να εργαστούν ή που εργάζονταν περιστασιακά, στις συνταξιούχους να σηκώσουν κεφάλι».

Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες να παραβρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Μαγνησίας σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 7 μμ στο Μεταξουργείο και παράλληλα «τις γυναίκες της εργατικής τάξης να σηκώσουν κεφάλι, να αναμετρηθούν με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ) προτάσσει το μήνυμα «παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα» και προσθέτει ότι «δείχνουμε την αλληλεγγύης μας στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου