ΤΟΠΙΚΑ

Μακραίνει η λίστα αναμονής νεφροπαθών στη Μαγνησία

μακραίνει-η-λίστα-αναμονής-νεφροπαθώ-540195

Μακραίνει η λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον τοπικό Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας « Άγιοι Ανάργυροι» με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, σήμερα 70 νεφροπαθείς στο νομό περιμένουν να κάνουν μεταμόσχευση. Σημειώνεται ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο δωρεές στο νομό, το 2015 δύο, το 2016 τρεις ενώ μέχρι σήμερα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δεν έχει γίνει καμία.

Συνολικά στη Μαγνησία ο αριθμός των νεφροπαθών ανέρχεται στους 200, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δέχονται σχεδόν καθημερινά τη φροντίδα της Μονάδας Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εξυπηρετούνται από την ιδιωτική κλινική που είναι σε συνεργασία με το νοσοκομείο και έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ για να μπορεί να καλύπτει τη θεραπεία χρόνια πασχόντων από τους νεφρούς.

Πανελλαδικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι 1.250 περίπου άτομα περιμένουν ένα νεφρικό μόσχευμα για να μπορέσουν πλέον υγιείς και αισιόδοξοι να συνεχίσουν την ζωή τους, ενώ ετησίως γίνονται περίπου 120 μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Σύμφωνα τέλος με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και το Βέλγιο 26. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου