ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικό πρόσημο στην αγορά από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου

αρνητικό-πρόσημο-στην-αγορά-από-την-κυ-542634

Αλλη μια έρευνα του Ιστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσδονίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας καταδεικνύει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, εν προκειμένω στις 15 Ιανουαρίου, όχι μόνο δεν έχει θετικό αποτέλεσμα στο τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά λειτουργεί και αρνητικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαπίστωση της κίνησης της αγοράς κατά τις χειμερινές εκπτώσεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων μεταξύ των οποίων και ο Βόλος.

Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων προέκυψε ότι μία στις δυο επιχειρήσεις είχε αρνητικό αντίκτυπο στο τζίρο της κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων με τη λειτουργία του καταστήματος την Κυριακή.

Συγκεκριμένα για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, το 48% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή επηρέασε αρνητικά το συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% ότι δεν τον επηρέασε και μόλις το 15% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά.

Για τη λειτουργία της αγοράς ακόμη μία μέρα της εβδομάδας φαίνεται ότι το κόστος επωμίστηκε το ίδιο το προσωπικό, αφού από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων προκύπτει ότι πρόσληψη νέου προσωπικού δεν έγινε πραγματικά, αντίθετα τα καταστήματα προχώρησαν σε επεκτάσεις του υφιστάμενου ωραρίου.

Συγκεκριμένα, μόλις το 2% των επιχειρήσεων έχει προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για τη λειτουργία του καταστήματος τις Κυριακές. Στο 31% αυτών έχει επεκταθεί το ωράριο εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και στο 67% ο ιδιοκτήτης έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων υπήρξε αυξημένο κόστος στα λειτουργικά έξοδα. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα από το άνοιγμα του καταστήματος σε μέρα αργίας επιβάρυνε τελικά σε κάποιο βαθμό το λειτουργικό κόστος.

Συγκεκριμένα το 13% απάντησε πάρα πολύ, το 28% πολύ και το 43% λίγο. Περίπου δύο στους τρεις επιχειρηματίες δήλωσε ότι το γεγονός ότι ανοίγουν τις Κυριακές δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα του καταστήματός τους.

Ενας στους πέντε απάντησε ότι η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά λίγο και το υπόλοιπο 8% είτε κατά πολύ, είτε κατά πάρα πολύ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 15 Ιανουαρίου τα καταστήματα της εμπορικής αγοράς του Βόλου λειτούργησαν προαιρετκά με ωράριο 11 το πρωί με 4 το απόγευμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου