ΤΟΠΙΚΑ

Πλούτος για τη Μαγνησία τα μανιτάρια

πλούτος-για-τη-μαγνησία-τα-μανιτάρια-545502

Παράδεισος για τους απανταχού μανιταρόφιλους αποτελεί το Πήλιο, που συγκαταλέγεται στις δέκα πιο έντονου ενδιαφέροντος περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν ένα εναλλακτικό προφίλ τουρισμού, με φόντο τις γεύσεις που προσφέρει απλόχερα η φύση. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή εκδήλωση μανιταροφιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό της Μητρόπολης με τη συμμετοχή δύο κορυφαίων του είδους.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, μίλησε για το πρωτοφανές φαινόμενο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας, την πολιτισμική και ερευνητική – καταγραφική δραστηριότητα που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την περιοχή των Γρεβενών.

Ο γνωστός μανιταρομάγειρας Φώτης Παρασκευαΐδης, το «μεγαλύτερο τηγάνι», όπως αποκαλείται, παρασκεύασε για τους παρευρισκόμενους εδέσματα με βάση τα άγρια μανιτάρια, μανιταρόσουπα και ριζότο μανιταριών, που έγιναν ανάρπαστα. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ίδιος υπογράμμισε τη διατροφική αξία των μανιταριών, ενώ τόνισε ότι χρησιμοποιεί στην κουζίνα του αρωματικά από την ελληνική γη.

Οι Γιώργος Κωνσταντινίδης και Φώτης Παρασκευαΐδης

Ο κ. Κωνσταντινίδης, τόνισε από την πλευρά του ότι η μανιταροφιλία στην Ελλάδα είναι συνώνυμη με την συλλογή άγριων, αυτοφυών μανιταριών, τα οποία θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας διεθνώς, με βάση επιστημονικές μελέτες.

Παράλληλα, ο κορυφαίος γνώστης των μανιταριών, επεσήμανε ότι η συλλογή μανιταριών είναι ένα προσοδοφόρο επάγγελμα ειδικά τη συγκεκριμένη εποχή. «Υπάρχουν πολλές προοπτικές και δυνατότητες μέσα από τη συλλογή και την εμπορία των μανιταριών, ενώ ήδη υπάρχουν πολύ ισχυρά δείγματα κυρίως στη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου όμως είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο» όπως σημείωσε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά στην τουριστική ανάπτυξη, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης τόνισε ότι προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών Ελλήνων και ξένων η συλλογή άγριων μανιταριών, τα οποία στη συνέχεια γεύονται σε ξενώνες, ταβέρνες και εστιατόρια του Πηλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν καταλύματα που εντάσσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα σεμινάρια μανιταρογνωσίας στο πρόγραμμά τους με μεγάλη επιτυχία.

Ο κορυφαίος γνώστης των μανιταριών έχει κατ’ επανάληψη επισκεφτεί τη Μαγνησία στο πλαίσιο ενημερωτικών ομιλιών για το ίδιο αντικείμενο, ενώ όπως υπογραμμίζει «δίνουμε τις πληροφορίες και όσοι χρειάζονται υποστήριξη από άποψη τεχνογνωσίας, είμαστε διατεθειμένοι να την παρέχουμε».

Η χθεσινή, πολύ επιτυχημένη εκδήλωση διοργανώθηκε από τη «Μαγνήτων κιβωτό» σε συνεργασία με το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο εκπονεί σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εντάχθηκε στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου για τις τοπικές γεύσεις.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου