ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για κατάσχεση επιδόματος παιδιού με αναπηρία

συναγερμός-για-κατάσχεση-επιδόματος-545536

Συναγερμό σε επίπεδο Θεσσαλίας έχει σημάνει περιστατικό κατάσχεσης επιδόματος βαριάς αναπηρίας από τον τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου στην Καρδίτσα. Γονέας παιδιού με βαριά αναπηρία, που εκ του νόμου αναγράφεται ως συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είδε να κατάσχεται το επίδομα αναπηρίας του παιδιού του για χρέη που είχε ο ίδιος προς το Δημόσιο. Το συμβάν αποκάλυψε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη νομοθεσία: δεν προβλέπεται ακατάσχετο για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.

Η καταγγελία έγινε από γονέα παιδιού με αναπηρία στην Καρδίτσα, στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι καταγγελίες αντίστοιχες έχουν γίνει και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Ράλλη Τσιουλάκη, επί 15 περίπου ημέρες, στελέχη της ομοσπονδίας ασχολούνταν με το συγκεκριμένο περιστατικό που άναψε… φωτιές. «Δεν μπορούμε να πούμε ούτε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ούτε για κάτι διευρυμένο», ανέφερε ο κ. Τσιουλάκης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι το συμβάν αποκαλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη νομοθεσία.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία εξηγεί το πρόβλημα: παρότι ο νομοθέτης, προβλέπει ιδιαίτερη προστασία για το ακατάσχετο ενός και μόνο λογαριασμού, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεων τραπεζικού λογαριασμού παιδιών με βαριές αναπηρίες, που εμπίπτουν στο καθεστώς της δικαστικής συμπαράστασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκαστικά αναγράφεται ως συνδικαιούχος ένας εκ των δύο γονέων, λόγω της αδυναμίας αυτό-εκπροσώπησης του παιδιού, και προκειμένου τα ποσά των επιδομάτων να χρησιμοποιούνται προς όφελος του παιδιού.

Ωστόσο, ο λογαριασμός δεν συμπεριλαμβάνεται στο ακατάσχετο. Αυτό σημαίνει ότι αν ο υποχρεωτικά συνδικαιούχος έχει χρέη, μπορεί να κατασχεθεί το επίδομα του δικαιούχου.

«Η αβλεψία των υπευθύνων, οι οποίοι δεν φρόντισαν να συμπεριλάβουν την εξαίρεση των ως άνω περιπτώσεων, λόγω του αναγκαστικού χαρακτήρα, ο οποίος άμεσα συνδέεται με το καθεστώς της δικαστικής συμπαράστασης και της βαριάς αναπηρίας του παιδιού–δικαιούχου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όσο και ως προς την κάλυψη των ζητημάτων υγείας του παιδιού, καθώς τα εν λόγω επιδόματα δίδονται για την κάλυψη κοστών που αφορούν την υγεία και την αναπηρία των δικαιούχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της Θεσσαλίας.

«Αν κατάσχουν και επιδόματα, τελειώσαμε»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες Μαγνησίας, Ράνια Καρανικόλα, δεν έχει αναφερθεί παρόμοιο περιστατικό στο νομό. «Υπάρχει όμως μεγάλη αναστάτωση γι’ αυτό το κενό στο νόμο. Αν μας κατάσχουν και τα επιδόματα τελειώσαμε. Δεν έχει πιο κάτω», ανέφερε η κ. Καρανικόλα.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Θεσσαλίας ζητά την άμεση αποκατάσταση της αδικίας. «Καθίσταται άμεση ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου, προκειμένου, το μεν πρώτον, να διορθωθεί η άδικη μεταχείριση των παιδιών με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους, το δεύτερον δε, να δοθεί λύση σε ανελαστικά οικονομικά προβλήματα, που σχετίζονται άμεσα με βαριά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά–δικαιούχοι των επιδομάτων», αναφέρεται.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου