ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες οι αιώνιοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

εκατοντάδες-οι-αιώνιοι-φοιτητές-στο-π-545887

Διπλασιασμό των αιώνιων φοιτητών μέσα στην τελευταία 12ετία, καταδεικνύει -μεταξύ άλλων- μελέτη του Υπουργείου Παιδείας για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα, το 2003 οι αιώνιοι φοιτητές ανέρχονταν στους 163.037, ο αριθμός τους όμως στα τέλη του 2014 ανήλθε στις 328.742. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής που έγιναν το 2014 από τη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, αριθμεί περί τους 628 φοιτητές.

«Ο αριθμός των λιμναζόντων φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν είναι μεγάλος», σχολίασε ο πρύτανης Γιώργος Πετράκος, ωστόσο δήλωσε ότι οι αιώνιοι φοιτητές είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση του θεσσαλικού ΑΕΙ.

Μέσω των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για να αποκαλυφθεί το «προφίλ» του αιώνιου φοιτητή: πόσα χρόνια φοιτά στο ίδρυμα, τι τον εμποδίζει να πάρει το πτυχίο του, ποιο και πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα. Μέσα από τη μελέτη του Υπουργείου Παιδείας, προκύπτει ότι τα τελευταία ειδικά πέντε χρόνια, οι φοιτητές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παραμελούν τα μαθήματά τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εντελώς τις σπουδές τους προκειμένου να εργαστούν. Ωστόσο καταγράφεται επίσης ότι πολλοί νέοι φοιτητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς είναι πολύ πιο απαιτητικό από εκείνο του λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς.

«Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τα προβλήματα, και αν μπορούμε -στο βαθμό που μπορούμε- να βοηθήσουμε τους φοιτητές μας να φθάσουν στο πτυχίο», ανέφερε ο κ. Πετράκος.

Σημειώνεται ότι προ διετίας περίπου, είχε ανακοινωθεί διαγραφή των αιώνιων φοιτητών πλην όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση Λοβέρδου. Στο Π.Θ. από τους 628 αιώνιους που είχαν καταγραφτεί, οι 200 θα είχαν δεύτερη ευκαιρία απόκτησης πτυχίου δίνοντας εξετάσεις. Η εκκαθάριση όμως του μητρώου των φοιτητών δεν έγινε ποτέ.

Ανεβαίνει σκαλοπάτια το Π.Θ.

Η ίδια μελέτη του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταδεικνύει τη συνεχή πρόοδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσον αφορά στη διεθνή κατάταξη.

Ανάμεσα σε περίπου 25.000 ιδρύματα, το Π.Θ. βρέθηκε το 2011 στη θέση 1.639, το 2012 στη θέση 1.041, το 2013, στη θέση 1.318, το 2014 στη θέση 1.197 και το 2015 στη θέση 965. Το Π.Θ. ανεβαίνει συνεχώς σκαλοπάτια στην παγκόσμια κατάταξη. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρέχει υψηλής ποιότητας παιδεία και έρευνα, και αυτό αντανακλάται στις διεθνείς κατατάξεις», σχολίασε ο πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου