ΤΟΠΙΚΑ

Προοπτική δημιουργίας τράπεζας αίματος στο 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

προοπτική-δημιουργίας-τράπεζας-αίμα-547272

Γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και παλιοί απόφοιτοι του σχολείου που σήμερα είναι φοιτητές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε με στόχο την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, η οποία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις ιώσεις και την κακοκαιρία, παρουσιάζει ελλείψεις σε αίμα.

«Αν έχεις μεγάλη καρδιά, δώρισε αίμα», το σύνθημα της εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσε το 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας για δεύτερη χρονιά και στην οποία ανταποκρίθηκαν, μετά από κινητοποίηση των μαθητών, είτε από στόμα σε στόμα, είτε μέσω facebook, και φίλοι τους μεγαλύτερης ηλικίας.

Παρά τις αντιξοότητες και τα απρόοπτα, στο σχολείο συγκεντρώθηκαν 12 φιάλες αίμα. Η αιμοδοσία ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς η κινητή μονάδα αιμοληψίας που θα επισκεπτόταν το σχολείο καθυστέρησε λόγω… μπαταρίας. Το αυτοκίνητο έμεινε από μπαταρία και έπρεπε να αντικατασταθεί, πριν καταφέρει να φθάσει και να σταθμεύσει στο προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Πολλοί που είχαν πάει από το πρωί να δώσουν αίμα, δεν μπορούσαν να περιμένουν κι έτσι έφυγαν. Άλλοι που περίμεναν δεν κατάφεραν να δώσουν αίμα, είτε επειδή ταλαιπωρούνταν από ελαφρά γρίπη, είτε από αλλεργίες, είτε επειδή βρέθηκαν με χαμηλή πίεση.

«Σημασία έχει η ενεργοποίηση των μαθητών αλλά και της κοινωνίας», σχολίασε η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, Βάσσα Παρασκευά.

Από την πλευρά της, η βιολόγος του σχολείου Ευδοξία-Ειρήνη Φρατζή, υπογράμμισε ότι «το στοίχημα ήταν η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των νέων γενικά στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Και το στοίχημα κερδήθηκε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν, είτε κατάφεραν να δώσουν αίμα είτε όχι. Η προσφορά θα συνεχιστεί».

Μάλιστα, προτάθηκε στο σχολείο και εξετάζεται, η προοπτική δημιουργίας τράπεζας αίματος από το ίδιο το 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, που θα ενισχύεται κάθε χρόνο μέσα από εθελοντικές αιμοδοσίες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου