ΤΟΠΙΚΑ

Δασικοί χάρτες: Ασφυκτικές οι προθεσμίες, λένε οι δικηγόροι

δασικοί-χάρτες-ασφυκτικές-οι-προθεσμ-553173

Εκατοντάδες πολιτών τηλεφωνούν στους δικηγόρους του Βόλου και ζητούν να ενημερωθούν τι να κάνουν με τα προβλήματα χαρακτηρισμού αγροτικών εκτάσεων που ανακύπτουν με τους δασικούς χάρτες.

Στη χθεσινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο ισόγειο των δικαστηρίων, μεταφέρθηκε ο προβληματισμός και η αγωνία δεκάδων δικηγόρων στην νέα αυτή υποχρέωση, η οποία έχει ασφυκτικές προθεσμίες.

Κεντρική ομιλίτρια της εκδήλωσης ήταν η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, Ελένη Δημητρακοπούλου, η οποία τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δασαρχείο για κάθε προβληματισμό τους.

Η ίδια τόνισε ότι η υποβολή ένστασης απαιτεί την απόδειξη έννομου ή ενοχικού δικαιώματος, τα οποία αποδεικνύονται με τις συντεταγμένες των τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Ο κ. Μιχάλης Βασιλικός, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, τόνισε ότι μπαίνει επιτακτικό το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας (λήγει 28 Απριλίου) όπως το έχουν θέσει και οι υπόλοιποι φορείς με τους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου είναι σε επαφή και συνεργάζεται.

Εξηγώντας το περίπλοκο και χρονοβόρο της διαδικασίας., είπε ότι «σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να πούμε σε κάποιον ότι μέσα σε δύο μήνες πρέπει να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το τριγωνομετρικό σύστημα, για να έχει τις συντεταγμένες, να συμβουλευτεί οπωσδήποτε έναν δασολόγο -αν είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση- και να χρησιμοποιήσει και έναν δικηγόρο, που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, που θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου».

Προς επίρρωση ανέφερε το παράδειγμα με τις εποικιστικές εκτάσεις, για τις οποίες απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης για την τοποθεσία της έκτασης, και σε ανάλογο αίτημα που έγινε στη Διεύθυνση στη Λάρισα, η απάντηση που υπήρξε ήταν ότι η έκδοσή του θα γίνει σε 20-30 μέρες.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου