ΤΟΠΙΚΑ

Επενδυτικό ενδιαφέρον από Ντουμπάι για ακίνητα στη Μαγνησία

επενδυτικό-ενδιαφέρον-από-ντουμπάι-γ-554275

Αμφίρροπη είναι η τάση που διαμορφώνεται στο χώρο του real estate καθώς εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον για παραθαλάσσια ακίνητα στη Μαγνησία από το Ντουμπάι, ενώ στον αντίποδα δεκάδες Βολιώτες βάζουν πωλητήριο σε ακίνητα, προκειμένου να καλύψουν δάνεια και υποχρεώσεις, με τη διαδικασία της αξιολόγησης να παίζει αρνητικό ρόλο στους ρυθμούς της αγοραπωλησίας γης και ακινήτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την εκτίμηση επαγγελματιών του κλάδου, το «πάγωμα» που παρατηρείται στην αγοραπωλησία ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων τον τελευταίο μήνα, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία της αξιολόγησης που δεν έχει ολοκληρωθεί, και στη γενικότερη παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία.

Η πτωτική πορεία του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από την πλευρά των Ελλήνων είναι εμφανής, με τους ξένους εν δυνάμει επενδυτές από την Ευρώπη αλλά και τις Αραβικές χώρες να παρατηρούν τις εξελίξεις, έχοντας, παράλληλα, το βλέμμα στραμμένο σε παραθαλάσσια «φιλέτα» σε μια ευρεία ακτίνα από τα Λεχώνια μέχρι τη Μηλίνα.

Αξιοσημείωτη είναι ταυτόχρονα, η μείωση των τιμών πώλησης ακινήτων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζονται στο ένα τρίτο της τιμής που ίσχυε πριν από την έναρξη της κρίσης.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που παραθέτει η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη τοπικού κτηματομεσιτικού γραφείου, η οποία μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναφέρει ενδεικτικά ότι «οικόπεδο έκτασης 6,5 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τη θάλασσα και πωλούνταν 180.000 ευρώ προ κρίσης, σήμερα πωλείται στην τιμή των 65.000 ευρώ».

Οι τιμές που διαθέτουν οι ξένοι επενδυτές κυμαίνονται από 50.000 έως 150.000 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι Έλληνες εκδηλώνουν κατά βάση ενδιαφέρον για γκαρσονιέρες και δυάρια, διαθέτοντας ποσά από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

«Η πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι παροδική, και πιστεύουμε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα κινηθεί και πάλι η αγορά» όπως επισημαίνει η κ. Σκούρτη, η οποία προσθέτει ότι «οι ξένοι μπαίνουν πιο δυναμικά από τους Έλληνες στο χάρτη, γιατί άρχισε να κινείται το εξοχικό, το οποίο είχε σημειώσει πτωτική πορεία για μεγάλο διάστημα».

Η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει το real estate είναι ανάλογη με τα δεδομένα της κρίσης, ενώ όπως υπογραμμίζει η ίδια επαγγελματίας «η κατάσταση στο real estate είναι αρκετά δύσκολη και εκτιμώ ότι η παρουσία των ξένων κυρίως επενδυτών κινεί την αγορά, διότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου