ΤΟΠΙΚΑ

Πρέσβης Αζερμπαϊτζάν: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Ελλάδα

πρέσβης-αζερμπαϊτζάν-είμαστε-έτοιμο-554438

Οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαιτζάν, η συνεργασία που προωθείται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το έκδηλο ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι διαρκές και δεδομένο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα υπερβεί την κρίση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από το Αζερμπαϊτζάν για τη ΔΕΣΦΑ, τη Δημόσια Εταιρία Φυσικού Αερίου, ο κ. Μουσταφάγιεφ άφησε να διαφανεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον υφίσταται, αλλά όπως ανέφερε δεν είναι γνωστός ακόμη ο χρόνος εκ νέου διεξαγωγής του διαγωνισμού.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεργάσιμοι» επεσήμανε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στην κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα διέλθει από τη βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά «στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας, το Αζερμπαϊτζάν και η Κρατική Εταιρία ΣΟΚΑΡ έχουν στηρίξει πάρα πολύ σοβαρά και έχουν προσελκύσει τις ελληνικές εταιρίες, σε κάθε κομμάτι της κατασκευής του αγωγού, και το κόστος της σύμβασης που πήραν από το έργο είναι 1,2 δισ. ευρώ».

Η πρόθεση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων είναι δεδομένη, και όπως σημείωσε ο ίδιος «είναι καλές οι διμερείς σχέσεις, φέτος γιορτάζουμε 25 χρόνια από την δημιουργία σχέσεων μεταξύ των δύο χορών και αυτά τα 25 χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πάρα πολλά με τους Έλληνες φίλους μας και στον επενδυτικό τομέα, και νομίζω ότι τώρα είμαστε σύμμαχοι στο πεδίο της ενέργειας».

Κλείνοντας, ο κ. Μουσταφάγιεφ κατέστησε σαφές ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνεργασία με την Ελλάδα, με την κάθε περιοχή της Ελλάδας, και οι Έλληνες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι σοβαρός επενδυτής και σύμμαχος. Ό,τι είπαμε, το έχουμε κάνει, στηρίζουμε και βοηθάμε».

Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε από την πλευρά του ότι «ως Πανεπιστήμιο έχουμε ήδη κάνει επαφές με τα Αζέρικα Πανεπιστήμια, είμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων και περιμένουμε απαντήσεις για ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου