ΤΟΠΙΚΑ

Άμεση η ανάγκη στελέχωσης των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

άμεση-η-ανάγκη-στελέχωσης-των-σχολείω-555326

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον βουλευτή Άρτας Ν.Δ. Γεώργιο Στύλιο, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη στελέχωσης των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσον της σχολικής χρονιάς, τo Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε πρόσκληση για ωρομισθίους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε). Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, παρατηρείται μεγάλη υποστελέχωση των Σ.Δ.Ε., ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα αρχίσουν να διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα μαθήματα. Οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε ένα επιβαρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή στην παράταση του σχολικού έτους. Οι εκπαιδευόμενοι, ανησυχούν για το αν θα έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών τους, δεδομένων των αυξημένων κοινωνικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

Ως γνωστό, τα Σ.Δ.Ε. αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρκετοί δεν έχουν τη δυνατότητα, αν και άνεργοι, να συμμετάσχουν σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. επειδή δεν διαθέτουν τον απολυτήριο τίτλο του Γυμνασίου. Επιπλέον, η μη έγκαιρη απόκτηση του απολυτήριου τίτλου θα έχει επιπτώσεις στη συνέχιση των σπουδών τους στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο και στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να επιταχύνετε τη διαδικασία στελέχωσης των Σ.Δ.Ε. με εκπαιδευτικό προσωπικό;
  • Σε ποία σχολεία υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών και δεν διδάσκεται το πλήρες πρόγραμμα σπουδών; Για ποιο λόγο δεν έχουν στελεχωθεί έγκαιρα;
  • Εγγυάστε ότι το σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί έγκαιρα;
  • Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου αυτού τις επόμενες σχολικές χρονιές;».

Θα προσλαμβάνονται οι συγγενείς ενστόλων θυμάτων

Τη διαβεβαίωση της πρόσληψης συζύγου / τέκνου των ενστόλων θυμάτων, με σύσταση προσωποπαγούς θέσης, ακόμη και αν δεν υφίσταται κενή οργανική θέση στο φορέα, απέσπασε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Τόσκα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Ν.Δ. Βασίλειο Γιόγιακα, ζητούσαν την άμεση εφαρμογή των διατάξεων για την πρόσληψη συγγενών πρώτου βαθμού των ενστόλων, που έπεσαν θύματα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι συγγενείς των θυμάτων αδυνατούσαν να προσληφθούν, είτε ως μόνιμο προσωπικό είτε με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ. και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, με τη δικαιολογία ότι δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή οργανική θέση.

Στην απάντηση που απέσπασαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι για τη διευθέτηση του ζητήματος έχει συνταχθεί σχέδιο νόμου, με το οποίο διασφαλίζεται ότι ακόμη και αν δεν υφίσταται κενή οργανική θέση, θα επιτρέπεται ο διορισμός με τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου