ΤΟΠΙΚΑ

Ελληνας, ένας στους δύο επαίτες στη Μαγνησία

ελληνας-ένας-στους-δύο-επαίτες-στη-μαγ-555629

Δεκάδες παραβάσεις για επαιτεία βεβαίωσε το 2016 η Τουριστική Αστυνομία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία, οι αστυνομικοί προσήγαγαν εβδομήντα τρία άτομα, τα οποία καταμηνύθηκαν και οδηγήθηκαν στον Δημόσιο Κατήγορο.

Ενας στους δύο προσαχθέντες, σύμφωνα με την Τουριστική Αστυνομία, ήταν Έλληνες, κατά κύριο λόγο Ρομά. Συγκεκριμένα από τους 73 προσαχθέντες οι 33 ήταν αλλοδαποί. Από τους αλλοδαπούς, η πλειοψηφία αυτών ήταν Βούλγαροι υπήκοοι.

Στο μεταξύ, πλούσιο είναι το έργο της Τουριστικής Αστυνομίας και για τα υπόλοιπα αδικήματα. Για την παράβαση της ελεύθερης–παράνομης κατασκήνωσης σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας -κυρίως του ανατολικού Πηλίου- καταμηνύθηκαν το περασμένο έτος 15 άτομα.

Στους εκατοντάδες αυτεπάγγελτους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον στο Νομό βεβαιώθηκαν συνολικά 361 παραβάσεις.

Επίσης, διενεργήθηκαν 89 έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα κάθε μορφής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, αυτοτελής τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες), υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και βεβαιώθηκαν συνολικά 27 παραβάσεις που αφορούν οι περισσότερες την παράνομη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς το προβλεπόμενο εκ του Νόμου Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, που εκδίδεται από τις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού (πρώην Ε.Ο.Τ.), την έλλειψη σχετικών αδειών σε τμήματα τουριστικών καταλυμάτων, όπως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, pool bar, καφετέριες), κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), μη τήρηση βιβλίου κίνησης πελατών κ.ά.

Οι έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία

Σε ετήσια βάση, κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των ανήλικων μαθητών, διενεργούνται έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία του νομού ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους, τη διάθεση των προβλεπόμενων (από Υγειονομική Διάταξη) καταναλωτικών ειδών στους μαθητές και την τήρηση της διατίμησης στα οριζόμενα εκ του νόμου είδη.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μαθητικού έτους 2015-2016 ελέγχθηκαν 75 σχολικά κυλικεία και βεβαιώθηκαν συνολικά 29 παραβάσεις σε βαθμό πλημμελήματος, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.

Η Τουριστική Αστυνομία

Με την αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη ισχύ αρχές Μαρτίου, η Τουριστική Αστυνομία Βόλου δυστυχώς υποβιβάζεται σε Αστυνομικό Σταθμό από Αστυνομικό Τμήμα και πλέον θα ονομάζεται Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας.

Οι αλλαγές που φέρνει η αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ουσιαστικές πλην, όμως, για την Τουριστική Αστυνομία δεν θα έχουν αντίκτυπο, καθώς η Υπηρεσία θα συνεχίσει να εδρεύει και να λειτουργεί στο νεόδμητο Αστυνομικό Μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας στην οδό Ελ. Βενιζέλου 158 στην Νέα Ιωνία Βόλου με την εδαφική της αρμοδιότητα να καλύπτει όλη τη χερσαία Μαγνησία -εκτός από τα νησιά των Βορείων Σποράδων- και θα συνεχίσει να είναι η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία για την τουριστική αστυνόμευση της περιοχής.

Η Τουριστική Αστυνομία θα υπάγεται πλέον διοικητικά στο ενιαίο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, όμως η οργανική της δύναμη θα μειωθεί στους απολύτως αναγκαίους για τη λειτουργία της αστυνομικούς.

Εξάλλου, η δραστηριότητα της Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου ήταν έντονη και το έτος 2016 όπως προκύπτει και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που εξήχθησαν, παρά τον μικρό αριθμό αστυνομικών που τη στελεχώνουν (μόλις τρεις μάχιμοι αστυνομικοί, οι οποίοι όμως δεν απασχολούνται αποκλειστικά στο αντικείμενό τους, αλλά διατάσσονται πολύ συχνά λόγω υπηρεσιακών αναγκών για την ενίσχυση άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, κυρίως σε μέτρα τάξης).

Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, αστυνομικοί της Τουριστικής Αστυνομίας συνεργάστηκαν και συγκρότησαν μεικτά κλιμάκια ελέγχων με συναρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του τουρισμού όπως ο Ε.Ο.Τ/ Π.Υ.Τ. Θεσσαλίας, η Δ/νση Εμπορίου & Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η τοπική Δ/νση Δημόσιας Υγείας, καθώς και με ειδικά κλιμάκια ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και από κεντρικές ειδικές υπηρεσίες ελέγχου του Ι.Κ.Α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου