ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ν. Γκατζής για τη ρύπανση στον Πηνειό

ο-ν-γκατζής-για-τη-ρύπανση-στον-πηνειό-851206

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Γκατζής κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον έλεγχο των ρυπογόνων πηγών του Πηνειού και την προστασία της λίμνης της Κάρλας.
Ειδικότερα η ερώτηση του κ. Γκατζή έχει ως εξής:
“Είναι γνωστό ότι η Μαγνησία και η Θεσσαλία έχουν σοβαρότατο πρόβλημα ποσότητας και ποιότητας πόσιμου νερού. Το ίδιο οξυμένο είναι το πρόβλημα στον κάμπο, όπου το νερό που αντλείται με πομόνες για τις αγροτικές καλλιέργειες, εκτός του κόστους, είναι και εν πολλοίς ακατάλληλο, αφού αντλείται θάλασσα! Μελλοντική ελπίδα όλων, η ανασύσταση της λίμνης της Κάρλας που θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα του θεσσαλικού κάμπου. Μάλιστα η ολοκλήρωση κατά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. των σχετικών έργων θα γίνει το 2012. Στον τοπικό Τύπο («ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας), στις 22/3/07 δημοσιεύθηκε ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων) σύμφωνα με την οποία, υπεγράφη απόφαση που εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση – κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης της Κάρλας από τον Πηνειό ποταμό, αναφέροντας ότι «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί βασικό τμήμα του κυρίως έργου επαναδημιουργίας της λίμνης «Κάρλας».
Δυστυχώς, αν δεν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα η λίμνη της Κάρλας θα γίνει «η χαβούζα» των βιομηχανικών αποβλήτων της Θεσσαλίας, εντός της Μαγνησίας με κίνδυνο καταστροφής του οικοσυστήματος του Παγασητικού κόλπου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, την οικονομία και τη ζωή των κατοίκων, κυρίως της Μαγνησίας. Διότι τα νερά του Πηνειού είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα για οποιαδήποτε χρήση. Συγκεκριμένα, όπως και πριν από 2 χρόνια εκφράσαμε την ανησυχία μας και επισημάναμε (Ερώτηση 10771/17-5-05), αλλά και όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε για το ανθρωπογενές οικοσύστημα της Λάρισας, από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) τον Οκτώβρη του 2005 έως το Δεκέμβρη του 2006, ο Πηνειός θεωρείται από τα πιο επιβαρημένα ποτάμια της χώρας και λειτουργεί ως αποδέκτης κάθε είδους αποβλήτων. Δέχεται αστικά λύματα πόλεων και κωμοπόλεων, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα.
Πριν λοιπόν τελειώσουν, τόσο το έργο για την «Υδροδότηση της Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό» το οποίο ήταν να δημοπρατηθεί στις 14/11/06, προϋπολογισμού, 10,4εκ. ευρώ όσο και η κατασκευή των αντλιοστασίων στον Πηνειό, προϋπόθεση είναι να εξυγιανθεί ο Πηνειός σε όλη την πορεία του, ώστε τα νερά που θα έρχονται στη λίμνη της Κάρλας να είναι κατάλληλα προς πάσα χρήση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι άμεσα μέτρα θα πάρει, ώστε έως το 2012 που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τα έργα της «Ανασύστασης της λίμνης της Κάρλας», να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις, τα απαραίτητα έργα και ο έλεγχος των ρυπογόνων πηγών του Πηνειού, προκειμένου να μην μετατραπεί η Κάρλα από παράγοντα εμπλουτισμού – εκτός των άλλων – του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, σε παράγοντα μόλυνσης του εδάφους και του Παγασητικού, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των Θεσσαλών και κυρίως των κατοίκων της Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου