ΤΟΠΙΚΑ

Νέα Αγχίαλος – Μόναχο από τις 29 Μαΐου

νέα-αγχίαλος-μόναχο-από-τις-29-μαΐου-851206

“Από τις 29 Μαϊου και κάθε Τρίτη αρχίζουν τα δρομολόγια της νέας αεροπορικής γραμμής από το Μόναχο προς το Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου -Κεντρικής Ελλάδας. Η άφιξη θα γίνεται στις 10:30 το πρωί και το εισιτήριο θα στοιχίζει 145 Ευρώ”. Αυτά επισημαίνει ο κ. Μάνος Βουγιούκας διευθυντής της ομάδας σχεδίου αξιοποίησης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, τονίζοντας μάλιστα πως οι κρατήσεις γίνονται μέσω Ιντερνέτ (creta.fly.com). Αργότερα, συνεχίζει ο κ. Βουγιούκας, αναμένεται να δρομολογηθεί και πτήση από Αμβούργο. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά όπως ο ίδιος εξηγεί, που δρομολογείται πτήση από Γερμανία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού. Η δρομολόγηση της πτήσης επιτεύχθηκε στο Βερολίνο στα πλαίσια της έκθεσης τουρισμού ITB από την Αντινομάρχη Μαγνησίας, κ. Εύη Αδαμάκη-Τζαβέλλα, υπεύθυνη για τη Βιομηχανία, Εμπόριο και Τουρισμό. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν τακτικές πτήσεις χαμηλού κόστους από Αγγλία και Αυστρία, Ουγγαρία ή Σλοβακία.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου
Στα πλαίσια των δράσεων του έργου DEAR, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Διευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ε.Π.Ε. και του Εργαστηρίου Αξιολόγησης Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ολοκληρωμένο Σχέδιο Αξιοποίησης του Αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου-Κεντρικής Ελλάδας. Μέσω του προγράμματος DEAR αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και των φορέων του Νομού Μαγνησίας για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και την ανάδειξη του σε αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος, με αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
To Σχέδιο Αξιοποίησης Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου – Κεντρικής Ελλάδας αξιολογεί την υφιστάμενη κατάσταση και διατυπώνει μεθόδους ανάπτυξης και προβολής του Αεροδρομίου. Πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο στην προσπάθεια επίτευξης της βιωσιμότητας στην ανάπτυξη του περιφερειακού Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου, το οποίο αποτελεί ίσως μια μοναδική προσπάθεια για ένα περιφερειακό αεροδρόμιο σε εθνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Βουγιούκας, το Σχέδιο Αξιοποίησης παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνας φορέων και της έρευνας αγοράς επιβατών, οι οποίες δίνουν θετικές ενδείξεις ως προς την ανάπτυξη του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου-Κεντρικής Ελλάδας και την προσέλκυση επιβατικής κίνησης. Το Σχέδιο Αξιοποίησης προτείνει επίσης δράσεις μάρκετινγκ, εκ των οποίων η πλέον σημαντική και άμεσα υλοποιήσιμη είναι η μετονομασία του σε Αεροδρόμιο Βόλου-Κεντρικής Ελλάδας “Ιάσων”. Ακόμη προτείνεται η ίδρυση φορέα μάρκετινγκ με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς της Μαγνησίας.
Γίνεται επιπλέον μια εκτίμηση ζήτησης και κόστους πτήσεων, βάσει των οποίων εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου-Κεντρικής Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 2 τακτικές πτήσεις, με συχνότητα 3 πτήσεων / εβδομάδα, ώστε σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών να έχει 57.862 επιβάτες τακτικών πτήσεων και 28.931 επιβάτες τσάρτερ, ακολουθώντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης ίσο με 24,6%. Με αυτό το ρυθμό μέχρι το 2015 θα έχει καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών σε 247.971 συνολικά (τακτικές πτήσεις και τσάρτερ), έχοντας ταυτόχρονα αυξήσει και την προσφορά των τακτικών πτήσεων από 2 σε 7, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης 24,6%.
Η ορθή εφαρμογή των προτάσεων του Σχεδίου Αξιοποίησης μπορεί να οδηγήσει στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών για δρομολόγηση νέων τακτικών πτήσεων, καθώς και επιχειρήσεων για επενδύσεις στη Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου