ΤΟΠΙΚΑ

Επιληπτικοί οι 10 στους 1.000

επιληπτικοί-οι-10-στους-1-000-560287

Η καθοριστική σημασία της μεσογειακής διατροφής, σε συνδυασμό με την άσκηση και την καλύτερη ποιότητα ζωής, υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων από τους ομιλητές του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στο Ξενία, παράλληλα με τη διαπίστωση ότι οι 10 στους 1.000 πάσχουν από επιληψία. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες, που καταθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Νευρολογίας 2017», αναφέρθηκαν στη συνδρομή της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης των νευρολογικών προβλημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η μεσογειακή διατροφή, η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα σε πολλές περιπτώσεις. Ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κατέστησε παράλληλα σαφές ότι στα αγγειακά εγκεφαλικά σημασία έχουν οι προδιαθεσιακοί παράγοντες, που αφορούν τη σωστή δίαιτα και την προφύλαξη από το μεταβολικό σύνδρομο. Δηλαδή, εξήγησε ο ίδιος, τον περιορισμό της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερίνης, που είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών. Παράλληλα ο κ. Μητσικώστας τόνισε ότι οι πιθανότητες εγκεφαλικού αυξάνονται όσο αυξάνει η ηλικία, αλλά τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, Αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας:  «Οι πιθανότητες εγκεφαλικού αυξάνονται όσο αυξάνει η ηλικία»

Ο γνωστός καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Κάζης, επικεντρώθηκε αντίστοιχα στην επιληψία, τονίζοντας ότι σε ορισμένους τομείς υπάρχει στασιμότητα και σε άλλους τομείς (όπως η ποιότητα ζωής) τα νέα φάρμακα λειτουργούν θετικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πολλά περιστατικά αποδίδονται σε παθήσεις του εγκεφάλου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά. Ο ίδιος επιστήμονας επεσήμανε παράλληλα ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, διότι όσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπιστεί μια πάθηση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία, ενώ σημείωσε ότι με τη συνδρομή της φαρμακευτικής αγωγής το 70% των ασθενών παραμένει ελεύθερο κρίσεων.

Αριστείδης Κάζης, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική»

Μια διαφορετική ανάγνωση του θέματος ανέπτυξε από την πλευρά του ο Ευγένιος Τριβιζάς, εγκληματολόγος και αγαπημένος συγγραφέας , ο οποίος τόνισε ότι «όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Πρέπει να βρούμε πάλι τη χαμένη μας φαντασία και αισιοδοξία ότι μπορούμε να νικήσουμε τους δράκους και τους γίγαντες οι οποίοι μας απειλούν. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα υπέρβασης των περιορισμών της ύπαρξής μας. Πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε, προσέθεσε, το χαμένο παιδί μέσα μας». Παράλληλα ο κ. Τριβιζάς τόνισε ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε δύσκολες καταστάσεις, ενώ σημείωσε κλείνοντας, ότι «το παιδί πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει ελπίδα. Δεν χρειάζονται ακριβά δώρα, αλλά χρόνο ποιοτικό με τους δικούς τους. Μπορεί να διασκεδάζει, να παίζει, να ευχαριστείται, το παιδί, αρκεί να έχει την αγάπη των δικών του».

Ευγένιος Τριβιζάς, Εγκληματολόγος και αγαπημένος συγγραφέας : «Πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε το χαμένο παιδί μέσα μας»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου