ΤΟΠΙΚΑ

“Μαύρη τρύπα” στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

μαύρη-τρύπα-στο-ταχυδρομικό-ταμιευ-851206

Για «μαύρη τρύπα» ύψους 122 εκατ. ευρώ περίπου στον προσωρινό ισολογισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί τον επικεφαλής του ΤΤ Παναγιώτη Τσουπίδη για επικίνδυνες επενδύσεις σε ομόλογα και hedge funds.
Συγκεκριμένα, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη αναφέρουν:
Ο ανέλεγκτος από ορκωτούς λογιστές, συνοπτικός ισολογισμός που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου, γεννά υπόνοιες κακοδιαχείρισης της περιουσίας του ΤΤ, «το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει τοποθετήσει με ευθύνη της υπό του κ. Π.Τσουπίδη διοίκησης μεγάλα ποσά σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με τους βουλευτές.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι στα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία γιαν το 2006 υπάρχει «μαύρη τρύπα» 121.962.500 ευρώ, ποσό που κρίνεται υπερβολικά υψηλό για ένα πιστωτικό ίδρυμα με εμφανιζόμενη μετά από φόρους κερδοφορία 137.256.930 ευρώ.
Η παραπάνω εγγραφή περιλαμβάνεται στην ενότητα «Στοιχεία κατάστασης μεταβολών καθαρής θέσης χρήσης», όπου εμφανίζονται όλες οι εγγραφές οι οποίες επηρεάζουν τα Ίδια Κεφάλαια του πιστωτικού ιδρύματος. Ειδικότερα, με την ένδειξη «Καθαρό εισόδημα καταχωρημένο απευθείας στην καθαρή θέση», εγγράφεται ζημία 121.962.500 ευρώ σε ατομική βάση (121.409.980 Ευρώ σε ενοποιημένη).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 15% των ιδίων κεφαλαίων που εμφάνιζε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά την έναρξη της χρήσης (865.439.490 ευρώ σε ατομική βάση).
Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, «μια τόσο σοβαρή απώλεια στη διάρκεια μίας μόνο χρήσης, είναι αυτονόητο ότι γεννά σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της περιουσίας της κατά 65% ελεγχόμενης από το Δημόσιο τράπεζας».

Ο αντίλογος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του reporter.gr, το οποίο επικαλείται τον οικονομικό διευθυντή του ΤΤ, κ. Ξιφαρά, το Ταμιευτήριο διατηρεί ένα αποθεματικό στο οποίο υπάγει κατά βάση τις συναλλαγές από ομόλογα και άλλες επενδύσεις κατά τα πρότυπα των IAS.
Η διαφορά των 121 εκατ ευρώ που προκύπτει προέρχεται είτε από πραγματοποιηθέντα κέρδη από τα ομόλογα απευθείας είτε από τα κέρδη που προκύπτουν από την αντιστάθμιση κινδύνου στους κρατικούς τίτλους.
Μια τράπεζα και ενδεχομένως και το ΤΤ μπορεί να εμφανίζει σε ορισμένα ομόλογα ζημίες σε σχέση με το κόστος κτήσης, όμως λόγω της αντιστάθμισης κινδύνων, τις όποιες απώλειες τις υπερκαλύπτει από μια άλλη αντισταθμισμένη απόδοση και κυρίως τα γερμανικά ομόλογα κ.α.
Δηλαδή, η αρνητική απεικόνιση στα ίδια κεφάλαια ισοδυναμεί με καταγεγραμμένο έσοδο στα κέρδη. Αλλωστε, τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανέρχονται στα 126 εκατ ευρώ, εκ των οποίων η πλειονότητα προέρχεται από τα ομόλογα (4 δισ. ευρώ).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου