ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στην κλειτοριδεκτομή

τέλος-στην-κλειτοριδεκτομή-851206

Ενα χρόνιο αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων -κυρίως προς τα αφρικανικά κράτη- ικανοποίησε η Ερυθραία θεσπίζοντας νόμο που απαγορεύει το βάναυσο έθιμο της κλειτοριδεκτομής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφόρησης της Ερυθραίας, η σχετική απαγόρευση ισχύει από τις 31 Μαρτίου και στο εξής θα τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση όσοι επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν κλειτοριδεκτομή, όσοι προσπαθήσουν να παρακινήσουν οικογένειες ή ακόμα και όσοι διαπιστωθεί ότι παρακολουθούν τέτοιου είδους επεμβάσεις.
Όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση της χώρας, «πρόκειται για μία τρομερά επώδυνη διαδικασία, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και την ίδια τη ζωή των γυναικών».
Το έθιμο της κλειτοριδεκτομής τελείται στην υποσαχάρια Αφρική, την Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου, όπως η Υεμένη και το Ομάν.
Όσοι δέχονται να υποβληθούν ή να υποβάλουν μέλη της οικογένειάς τους σε αυτή την επώδυνη διαδικασία θεωρούν ότι έτσι καταστέλλονται οι σεξουαλικές ορμές των κοριτσιών, διαφυλάσσεται η τιμή τους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παντρευτούν.
Πραγματοποιείται με πρωτόγονα μέσα, όπως μαχαίρια, ξυραφάκια, ακόμα και κοφτερές πέτρες, ενώ τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σχεδόν ποτέ δεν αποστειρώνονται και γι αυτό οι μολύνσεις είναι συχνές.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 130 εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, όμως είναι αδύνατον να υπολογιστεί πόσες γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους είτε στη διάρκεια της επέμβασης, είτε εξαιτίας μόλυνσης, είτε αργότερα, κατά τη διάρκεια τοκετού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου