ΤΟΠΙΚΑ

Μειώνονται οι πάγοι στην Αρκτική

μειώνονται-οι-πάγοι-στην-αρκτική-851206

Η παγωμένη έκταση στην Αρκτική στη διάρκεια αυτού του χειμώνα ήταν από τις πιο περιορισμένες των τελευταίων χρόνων, γεγονός που θεωρείται συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς
Το εύρος των πάγων, ή η περιοχή του ωκεανού που καλύπτεται τουλάχιστον κατά 15% από πάγο, είχε εμβαδόν 5,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Στοιχείων για τις Θάλασσες και τους Πάγους, που εδρεύει στο Κολοράντο. Ο Μάρτιος θεωρείται ο τελευταίος μήνας του χειμώνα στην Αρκτική, μία περίοδος δηλαδή κατά την οποία οι πάγοι επανέρχονται μετά τη συρρίκνωση τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το επίπεδο των πάγων αυτόν τον Μάρτιο έδειξε μία ελαφρά ανάκαμψη σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, οπότε το εμβαδόν των πάγων ήταν 5,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πολύ χαμηλές ποσότητες πάγων στην Αρκτική και φέτος, που ήταν ο πιο θερμός χειμώνας στον πλανήτη, δείχνουν ότι υπάρχει γενικότερη τάση για μείωση της παγωμένης επιφάνειας στον πόλο.
«Αυτή η μακροπρόθεσμη τάση, που φαίνεται πως επιταχύνεται, αποτελεί πραγματικά μία ένδειξη για την υπερθέρμανση και ο μόνος τρόπος που έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας είναι με τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», δήλωσε ο ερευνητής Γουόλτ Μάιερ.
Τον Μάρτιο του 2007 η έκταση των πάγων στην Αρκτική ήταν περίπου κατά 7% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο από το 1979 έως το 2000.
Σε έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αναφέρεται ότι οι κλιματικές αλλαγές στους πόλους του πλανήτη μπορεί να απειλήσουν αυτόχθονες πληθυσμούς, να καταστρέψουν τα οικοσυστήματα όπου καταφεύγουν τα αποδημητικά πτηνά και τα θηλαστικά, με «σοβαρότατες συνέπειες» για τα αρπακτικά ζώα όπως είναι οι φώκιες και οι πολικές αρκούδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου