ΑΛΜΥΡΟΣ

Με ιστορία μισού αιώνα κατακτούν το εξωτερικό

με-ιστορία-μισού-αιώνα-κατακτούν-το-εξ-567548

Σημαντική εξαγωγική και ευρύτερα εμπορική δραστηριότητα αναπτύσσουν οι οικογένειες Μυλωνά και Σταματίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι αστείρευτες δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας βρίσκουν χώρο ακόμη και στην καρδιά της κρίσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δύο οικογένειες από μακρινές περιοχές της Μαγνησίας, χερσαίας και νησιωτικής, δίνουν το στίγμα με βιολογικές προδιαγραφές, συνεχίζοντας επί πέντε περίπου δεκαετίες μια πορεία μακρά και επιτυχημένη. Δύο παράλληλες διαδρομές με επίκεντρο δύο παραδοσιακά προϊόντα, το τσάι Βρύναινας και το μέλι της Γλώσσας, που φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού, ως άξιοι πρεσβευτές των τοπικών γεύσεων.

Από τη Βρύναινα στην Αμερική

Περίοπτη θέση κατέχει το τσάι Βρύναινας στα ράφια πολλών καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, χάρη στις ακούραστες προσπάθειες που καταβάλλουν καλλιεργητές, όπως τα μέλη της οικογένειας Μυλωνά. Το τσάι της Βρύναινας ταξιδεύει πλέον σε Ευρώπη και Αμερική, κατακτώντας σταδιακά τη διεθνή αγορά με ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Η οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησαν πριν από σαράντα περίπου χρόνια ο Χρήστος και η Ευφροσύνη Μυλωνά, συνεχίζεται και διευρύνεται διαρκώς. Ο γιος τους Γιώργος έκανε το μεγάλο βήμα των εξαγωγών σε εποχές κρίσης και κέρδισε το μεγάλο στοίχημα, δίνοντας, στη συνέχεια τη σκυτάλη στην τρίτη γενιά, το γιο του Χρήστο, φοιτητή στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ευτυχής συγκυρία, η οποία λειτούργησε θετικά για την προώθηση του τοπικού προϊόντος στο εξωτερικό, ήταν η έρευνα Γερμανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία το τσάι του βουνού, το οποίο κυριαρχεί στην πρωτογενή παραγωγή της Βρύναινας, είναι ευεργετικό για την υγεία και λειτουργεί ως ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μυλωνάς: «Παλιότερα οι ξένοι δεν γνώριζαν τι σημαίνει τσάι από τη Βρύναινα, ενώ πλέον, το αναζητούν από μόνοι τους, λόγω της συγκεκριμένης έρευνας».

Η οικογένεια στράφηκε σταδιακά στην κατεύθυνση της βιολογικής καλλιέργειας, διευρύνοντας παράλληλα τον κύκλο με βότανα, αφεψήματα και αρωματικά, όπως ρίγανη, χαμόμηλο και φασκόμηλο, τα οποία, ωστόσο, κατέχουν μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με το τσάι του βουνού, που έχει την πρώτη θέση σε επίπεδο καλλιέργειας.

Η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς, σε επίπεδο προώθησης του τοπικού προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ όπως αναφέρει ο Χρήστος Μυλωνάς, κύρια αγορά στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία. «Στη διάρκεια των σαράντα και πλέον χρόνων που δραστηριοποιούνται οι παππούδες και ο πατέρας μου, η αγορά χτίζεται σιγά-σιγά. Ξεκινάς με μικρά βήματα και επεκτείνεσαι. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων θεωρώ ότι κάναμε μικρά βήματα, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι στα χρόνια που η κρίση μας περικυκλώνει, είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη» όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Η περιοχή της Βρύναινας καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό της ανάγκες της αγοράς σε ό,τι αφορά το τσάι του βουνού, ενώ στόχος της οικογένειας Μυλωνά είναι να βελτιώσει και να επεκτείνει τις καλλιέργειες, συνεχίζοντας τη δράση που ξεκίνησε στο πεδίο της βιολογικής καλλιέργειας, η οποία αποτελεί μεγάλο ατού στην προσπάθεια προώθησης του τοπικού προϊόντος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μέλι Γλώσσας στο εξωτερικό

Η ιστορία της οικογένειας Σταματίου ξεκινάει το 1923 με γενάρχες τον παππού Νικόλα και τη γιαγιά Κουκίτσα, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν με μεράκι στη μελισσοκομία στη γενέθλια Γη, τη Γλώσσα Σκοπέλου. Το μεράκι αποτέλεσε την αφετηρία και βάση μιας πολύ αξιόλογης διαδρομής που προσανατολίζεται σε εξαγωγικές δραστηριότητες προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Ο Γιώργος και ο Διαμαντής Σταματίου, οι οποίοι εκπροσωπούν τη δεύτερη και την τρίτη γενιά της οικογενειακής μελισσοκομικής παράδοσης, αντίστοιχα, συνεχίζουν με ανάλογη αφοσίωση και ενθουσιασμό την παραγωγή μελιού, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Η εξαγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, με τις αντίστοιχες προτάσεις να διατυπώνονται από τη σουηδική αγορά, το Βέλγιο και την Αγγλία. Όσοι δοκίμασαν το μέλι της οικογένειας Σταματίου, που είναι συνδυασμός πευκόμελου και ανθόμελου, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Διαμαντής Σταματίου επισημαίνει ότι το τοπικό προϊόν πωλείται στα καταστήματα της Σκοπέλου και ταυτόχρονα στη Σκιάθο και την Αλόννησο. «Στέλνουμε ταχυδρομικώς μέλι σε όλη την Ελλάδα, και στο Βόλο βρίσκεται ο θείος μου, ο Δημήτρης Σταματίου», αναφέρει ο νεαρός Διαμαντής, ο οποίος έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Το στοιχείο που προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων καταναλωτών είναι «η ποιότητα του μελιού και η πλούσια γεύση του. Το δικό μας μέλι είναι βιολογικό, εξαιρετικής ποιότητας και καλής τιμής», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Πολλοί επισκέπτες του νησιού δεν παραλείπουν να προμηθευτούν μέλι από το υπερσύγχρονο εργαστήριο της οικογένειας, όπου πραγματοποιείται η διαδικασία εξαγωγής του προϊόντος από τις κηρήθρες, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, η συσκευασία. «Στην οικογενειακή επιχείρηση εργαζόμαστε εγώ, ο αδελφός μου Νικόλας, ο οποίος σπούδασε γεωπονία, ο πατέρας μου και βοηθούν η μητέρα μου με την αδελφή μου» αναφέρει ο Διαμαντής Σταματίου.

Η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας παραμένει σταθερά στις προτεραιότητες της οικογένειας που γράφει τη δική της ιστορία στη Γλώσσα, θέτοντας ως στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων στο μέλλον, με σταθερό σημείο αναφοράς την ποιότητα του προϊόντος, που έχει κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις. Σημαντική διάκριση αποτέλεσε το δεύτερο πανευρωπαϊκό βραβείο σε μεγάλο διαγωνισμό στη Μπολόνια.

Βασικός στόχος της οικογένειας είναι «να αναπτύξουμε περισσότερο την παραγωγή, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και το εξωτερικό σε ένα βαθμό, με νέα προϊόντα, καινοτόμα, δίνοντας πάντα βάση στην ποιότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου