ΤΟΠΙΚΑ

Κατέρρευσαν οι κλαδικές συμβάσεις στη Μαγνησία

κατέρρευσαν-οι-κλαδικές-συμβάσεις-στ-567569

Μετρημένες στα δάχτυλα είναι πλέον οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που παραμένουν ακόμα «ζωντανές». Η κατάρρευσή τους, τα τελευταία χρόνια, δείχνει πόσο έχουν υποχωρήσει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παραχωρώντας τη θέση τους σε ατομικές συμφωνίες, με τις ανάλογες συνέπειες στις πιέσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ στο νομό Μαγνησίας, διαπιστώνεται ότι ενεργές παραμένουν μόνο οι συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού μέχρι το 2018, των εργαζομένων στις τσιμεντοβιομηχανίες, λογιστών και ξεναγών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μισθοί να έχουν μειωθεί 10 – 40%, την τελευταία τριετία. Πρόκειται για το ίδιο χρονικό διάστημα που οι μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας σήμερα να καλύπτουν σχεδόν το 50% των συμβάσεων εργασίας στο νομό Μαγνησίας.

Σύμφωνα εξάλλου με την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Μάρτιο του 2016, και από τις εγγραφές οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας από το ΙΚΑ, και που προωθούνται και στο ΣΕΠΕ και το Υπ. Εργασίας στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,72% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,39%. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,93% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 94,92%.

Το ψαλίδι όλο και… μεγαλώνει

Η μείωση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο χώρο ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτισμού είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα έχουν υποστεί περικοπές που προσεγγίζουν το 30% στις καλύτερες περιπτώσεις.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δέχονται πολλές πιέσεις για παραβίαση της κλαδικής ΣΣΕ και των δικαιωμάτων τους, ενώ ενόψει της τουριστικής περιόδου υπάρχουν ήδη καταγγελίες ειδικά για τα νησιά, ότι υπάλληλοι δέχονται τελεσίγραφα να αποδεχτούν τους προτεινόμενους μισθούς για να επαναπροσληφθούν τη νέα περίοδο.

Μεγάλο πλήγμα εξάλλου αποτελεί το γεγονός ότι καταργείται το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 χρόνων εργασίας, ενώ επιβάλλονται και νέες μειώσεις της τάξης του 20%, καθώς όλα τα αποθεματικά του ταμείου τους μεταφέρθηκε στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης ΕΦΚΑ στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου.

Την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν εντατικοποίηση της δουλειάς, ρεπό με το σταγονόμετρο, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ατομικές συμβάσεις , ελαστική εργασία με ωράρια «σπασμένα στα τρία» και επίδομα ανεργίας 360 ευρώ για 3 μήνες.

Tα ίδια και χειρότερα… ισχύουν για τον επισιτισμό όπου σερβιτόροι που πριν από μία πενταετία με προϋπηρεσία 20 και 25 χρόνων αμείβονταν με 1.350 ευρώ, έχουν «προσγειωθεί» στα 720 και 800 ευρώ, με ψαλιδισμένες δηλαδή αποδοχές στο μισό. Το συνηθέστερο μεροκάματο είναι 35 ευρώ την ημέρα για 8-12 ώρες εργασία στα ουζερί, σε ταβέρνες και ειδικά για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα εάν η κίνηση είναι πιο αυξημένη με ασφάλιση.

Στο χώρο έχουν αυξηθεί οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υπογράφουν από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι ενώ σε μεγάλο «αγκάθι» εξελίσσεται στο χώρο η ασφάλιση καθώς πολλοί εργαζόμενοι κολλάνε γύρω στα 11 ημερομίσθια τον μήνα, ενώ δουλεύουν συνεχόμενα και θα έπρεπε να έχουν κανονικά 25, ενώ ο μέσος όρος των ημερομισθίων είναι 14 κι αυτό διότι δηλώνονται ως ημιαπασχολούμενοι.

Μισθοί πείνας σε delivery και πωλητές

Παρόλη την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, οι μισθοί των ντελιβεράδων δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ το μήνα, με τους περισσότερους να είναι ανασφάλιστοι ή να δηλώνονται ως ημιαπασχολούμενοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες δεν εξασφαλίζουν το μεταφορικό μέσο στους απασχολούμενους, ζητώντας τους να καλύπτουν τις αποστάσεις με τα δικά τους μηχανάκια. Τα φιλοδωρήματα είναι πολύ σημαντικά και σε αυτή την περίπτωση, μόνο που είναι πολύ λιγότερα από εκείνα των σερβιτόρων.

Ο μισθός των πωλητών σε καταστήματα κυμαίνεται στα 500 με 700 ευρώ που πολλές φορές καταβάλλονται με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για να υπάρξει συμβιβασμός και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Στα 500 ευρώ κυμαίνονται οι αποδοχές στον κλάδο της διαφήμισης. Κάποιος μάλιστα που ξεκινά να εργάζεται χωρίς προϋπηρεσία, ξεκινά ακόμη και με 400 ευρώ μέχρι να… μάθει τη δουλειά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου