ΤΟΠΙΚΑ

Θωρακίζονται αντισεισμικά τα σχολεία

θωρακίζονται-αντισεισμικά-τα-σχολεί-570319

Πολλές φορές ο κίνδυνος δεν έρχεται από την… οροφή αλλά από το φωριαμό, που μπορεί πέφτοντας να τραυματίσει ή να κλείσει έξοδο

Κίνδυνοι στα σχολεία από βιβλιοθήκες, φωριαμούς και κρεμασμένα αντικείμενα, που σε ενδεχόμενο σεισμού, μπορούν είτε πέσουν και να προκαλέσουν τραυματισμούς είτε να φράξουν διαδρόμους και τις εισόδους- εξόδους από σχολικές αίθουσες. Τα τελευταία χρόνια, το ένα μετά το άλλο τα σχολεία του νομού, προβαίνουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό των αιθουσών διδασκαλίας αλλά και στους διαδρόμους, προκειμένου να απαλειφθούν οι εστίες κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών σε περίπτωση σεισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, Βασίλη Ηλιόπουλο, πριν από μία δεκαετία περίπου στα περισσότερα σχολεία εντοπίζονταν κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών σε περίπτωση σεισμού. Οι μαθητές δεν κινδυνεύουν τόσο από την πτώση σοβά για παράδειγμα, όσο από τις πτώσεις βιβλιοθηκών και φωριαμών που δεν στηρίζονται κατάλληλα στους τοίχους ή δεν βρίσκονται στα σωστά σημεία.

Με τις υποδείξεις των εθελοντών της ΛΕΔ, πολλά σχολεία έκαναν διορθωτικές παρεμβάσεις. «Πλέον τα περισσότερα σχολεία έχουν μπει σε μια σειρά. Κάθε χρόνο τα σχολεία βελτιώνονται», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Ηλιόπουλος, στο περιθώριο ενημέρωσης και άσκησης σεισμού που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

Η ενημέρωση και άσκηση των μαθητών του δημοτικού σχολείου, έγινε από μέλη της ΛΕΔ μετά από πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου, Μαρίτα Ελευθερίου, «στόχος είναι να ενημερωθούν τα παιδιά μας για το σεισμό και πώς μπορούν να προφυλαχθούν. Αν γίνει σεισμός και τα παιδιά είναι στο σχολείο, δεν θα είμαστε εμείς ως γονείς δίπλα τους να τα βοηθήσουμε. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα και θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι από μικρή ηλικία πώς πρέπει να αντιδρούμε».

«Οι σεισμοί είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και τα παιδιά να ενημερώνονται από μικρή ηλικία. Στο πλαίσιο του σχολείου γίνεται ενημέρωση σε θέματα σεισμού. Στις μεγαλύτερες τάξεις, στην Ε’ και στη Στ’, υπάρχει μάθημα στο βιβλίο της γεωγραφίας για το σεισμό, και οι μικρότερες τάξεις μαθαίνουν κάποιες βασικές αρχές μέσα από δραστηριότητες, σκετς και τραγουδάκια. Ωστόσο, τέτοιες ενημερώσεις πάντα βοηθούν. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι έχεις αρκετή ενημέρωση. Και τέτοιες δράσεις είναι προς όφελος όλων», ανέφερε ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, Γιώργος Βαλής.

Όπως είπε ο ίδιος, το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται και νέα άσκηση σεισμού σε συνεργασία των μαθητών των δύο δημοτικών σχολείων που συστεγάζονται, του 9ου και 3ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου