ΤΟΠΙΚΑ

Χρέη και απαισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο του Βόλου

χρέη-και-απαισιοδοξία-στον-εμπορικό-κ-573024

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν ήταν αρκετή για να δώσει «ανάσα» στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου αποτυπώθηκαν τη ζοφερή οικονομική κατάσταση των εμπόρων, με το 63% αυτών να δηλώσει αδυναμία να ανταπεξέλθει στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, και το 37% να βλέπει πλέον αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο λουκέτου.

Η έρευνα, που διεξήχθη αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, και συγκεκριμένα από 1 έως 31 Ιανουαρίου 2017, παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίων και κάλυψε 170 επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδησης, ειδών δώρων, καλλυντικών, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, είδη σπιτιού, ηλεκτρικών ειδών, χρυσοχοεία, οπτικά, τουρισμού, φωτογραφεία, αποικιακά είδη, γενικού εμπορίου, χημικών και οργάνων χημείου, είδη συσκευασίας, μουσικών οργάνων, γεωργικών ειδών, εργαλείων, καφεκοπτείων, ναυτιλιακών ειδών, μοτοποδηλάτων και τηλεπικοινωνιών.

Η εορταστική περίοδος

Όπως καταγράφεται στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, το 77% των επιχειρήσεων, δηλαδή 3 στους 4, δήλωσε ότι παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χροιάς. Μόλις 1 στους 4 (22%) δήλωσε ότι κινήθηκε στα ίδια με περσινά επίπεδα και μόλις το 2% ότι είχε αυξημένο τζίρο.

Το δε ποσοστό μείωσης των πωλήσεων αγγίζει ακόμη και το 30%. Συγκεκριμένα, το 25% των ερωτηθέντων που αποτελεί και την πλειοψηφία, δήλωσε ότι η μείωση στο επίπεδο των πωλήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων κυμαίνεται μεταξύ 21% και 30%.

Σε σχέση με το 2015

Το 62% δήλωσε ότι η περίοδος του 2016 ήταν χειρότερη από το 2015 και μόλις το 10% ότι ήταν καλύτερα από πέρυσι. Το 28% ανέφερε ότι ο τζίρος του παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Οι μειώσεις των πωλήσεων μάλιστα μέσα στο 2016 σε σχέση με το 2015 κυμαίνεται μεταξύ 11% και 30%. Το 74% δήλωσε πτώση στις πωλήσεις του για το 2016, το 20% δήλωσε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ μόλις το 6% έκανε λόγο για αύξηση των πωλήσεών του.

Απαισιόδοξοι

Το 93% των εμπόρων δήλωσε ότι είναι από λίγο έως καθόλου αισιόδοξο για την πορεία της επιχείρησης μέσα στο 2017, και αισιόδοξο εμφανίστηκε μόνο το 7% των εμπόρων.

Μόλις το 12% των εμπόρων μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ενώ το 62% δήλωσε ότι δυσκολεύεται. Ένας στους 5 δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Μάλιστα, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η επιχείρησή του σοβαρό πρόβλημα το επόμενο διάστημα, σε σημείο να κινδυνεύσει να κλείσει. Μόνο το 13% είναι σίγουρο για τη θετική πορεία της επιχείρησής του.

Χρωστάνε

Το 71% των ερωτηθέντων, οι 3 στους 4 δηλαδή, είχε καθυστερούμενες οφειλές μέσα στο 2016 και μόνο 1 στους 3 ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Από τους εμπόρους με οφειλές, το 29% αφορούσε σε ΟΑΕΕ, το 18% σε ΔΕΚΟ, το 17% σε ενοίκιο και το 7% σε ΙΚΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου