ΤΟΠΙΚΑ

Πληθαίνουν οι εργατικές διαφορές

πληθαίνουν-οι-εργατικές-διαφορές-574795

Περισσότερες από 100 εργατικές διαφορές που καταγράφηκαν μέσα στο 2016, και αφορούν σε μονομερή καταγγελία συμβάσεων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στην εστίαση, τον κλάδο των τροφίμων και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, θα οδηγηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει εξωδικαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών .

Την κατάχρηση στο δικαίωμα της μονομερούς καταγγελίας συμβάσεων εκ μέρους των εργοδοτών επιβεβαιώνουν, αφενός, οι αναφορές που κατατίθενται στο αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ Μαγνησίας κάθε μήνα και, αφετέρου, το γεγονός ότι ενώ γίνεται προσπάθεια προκειμένου να μην οδηγηθούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι επιλέγουν να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους μέσω της δικαστικής οδού.

Οι εργοδότες χωρίς να προηγηθεί συζήτηση ή ενημέρωση λύουν τη συνεργασία τους με εργαζόμενους που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό, ωστόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, αφού από τη μία στιγμή στην άλλη βρίσκονται «στο κενό» και αναζητούν τρόπους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Αρκετές εξάλλου είναι και οι αναφορές που έχουν γίνει στο αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ, από εργαζόμενους εναντίον των εργοδοτών για ρεπό, μαύρες υπερωρίες και ανασφάλιστη εργασία, που αποτελούν το βασικό «μενού» των αναφορών που συγκεντρώνει το ΣΕΠΕ από εργαζόμενους κυρίως σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, σε αλυσίδες και πολυκαταστήματα, σε εμπορικά μαγαζιά, μικρές βιοτεχνίες και εργολάβους παροχής υπηρεσιών.

Εντατικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων ζητούν τα συνδικάτα για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία σε διάφορους χώρους δουλειάς καθώς τα πράγματα είναι οριακά.

Οι συνδικαλιστές ζητούν οι έλεγχοι να γίνονται σε ανύποπτο χρόνο προκειμένου να γίνουν πάλι «φύλλο και φτερό» συμβάσεις και να βεβαιώνονται πρόστιμα ειδικά σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν γίνει επανειλημμένως συστάσεις, αλλά δεν έχουν συμμορφωθεί ούτε κατ’ ελάχιστο, και παράλληλα προτείνουν τα πρόστιμα να γίνουν υψηλότερα έτσι ώστε να λειτουργούν ανασταλτικά, προκειμένου όσες επιχειρήσεις το επιχειρούν να μην υπερβαίνουν «τα εσκαμμένα».

Σύμφωνα πάντως με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το 2016 στη Μαγνησία χάθηκαν 29.139 θέσεις εργασίας, στην ηπειρωτική Μαγνησία, και 6.721 θέσεις στις Σποράδες. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 14.297 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 1.829 στις Σποράδες, 5.734 συμβάσεις αορίστου χρόνου στη Μαγνησία και 2.949 στις Σποράδες που καταγγέλθηκαν, 9.108 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη Μαγνησία και 1.934 στις Σποράδες που δεν ανανεώθηκαν, ενώ την ίδια περίοδο έγιναν 30.121 προσλήψεις στη Μαγνησία και 6.808 στις Σποράδες μέσα στο 2016.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου