ΤΟΠΙΚΑ

Κάποτε το εμπόριο στο Βόλο ζούσε τρεις και τέσσερις γενιές

κάποτε-το-εμπόριο-στο-βόλο-ζούσε-τρεις-575976

Σε αλλοτινές εποχές, τότε που το εμπόριο ανθούσε, έδινε εργασία σε κόσμο και έφτιαχνε περιουσίες, ταξίδεψε, χθες, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που πραγματοποιήθηκε στο «Παράλιο», ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ – ΤΑΕ, ο οποίος σήμερα βιώνει σε καθεστώς ανασφάλειας με την εφαρμογή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ετοιμάζεται για αγώνες.

Η Διοίκηση του Συλλόγου βράβευσε χθες τα μέλη του, που κατάφεραν να διατηρήσουν τα καταστήματά τους για τρεις και τέσσερις γενιές, παίρνοντας στα χέρια τους τα ηνία της οικογενειακής παράδοσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Κοντονίνας, τόνισε ότι πάρα πολλοί επαγγελματίες στον κλάδο κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν στην αγορά.

«Σήμερα έχουμε μία γιορτή για το εμπόριο, αλλά παράλληλα δίνουμε και το στίγμα, τη ρότα στην οποία βαδίζουμε. Βλέπουμε καθημερινά να λεηλατούν τους μισθούς μας και την αξιοπρέπειά μας. Ο ΕΦΚΑ κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει», είπε ο ίδιος.

Αναπολώντας τις καλές μέρες του εμπορίου, ο κ. Κοντονίνας απένειμε τιμητικές πλακέτες στη Βασιλική Χαραλαμποπούλου, στο Δημήτρη Κυπριζλή, στη Σταματία Παπαδημητρίου, στον Κωνσταντίνο Καμινάρη, στην Κωνσταντίνα Παπαδούλη Καναβά και στη Γεωργία Αντωνιάδου Μαγαλιού. Επίσης, βράβευσε τον προϊστάμενο του παραρτήματος στον ΟΑΕΕ στο Βόλο Δημήτρη Κωτούλα και τους υπαλλήλους στο συνταξιουχικό τμήμα Νικολό Κυριάκο και Μαρία Δημητρακοπούλου, που πάντοτε εξυπηρετούν τους συνταξιούχους εμπόρους, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη, που στέκεται αρωγός στο Σύλλογο.

Αναφερθείς στους τιμηθέντες συνταξιούχους εμπόρους ο κ. Κοντονίνας τόνισε ότι ανάμεσά τους υπήρξαν ακόμη και εμποροϋπάλληλοι που κατάφεραν να εξελιχθούν, να αποκτήσουν δικά τους καταστήματα, έμποροι που συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση από τον παππού, επαγγελματίες του κλάδου, που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο ή που τη δραστηριότητά τους συνεχίζουν σήμερα τα παιδιά τους.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι σήμερα το εμπόριο περνάει δύσκολες μέρες. Η κ. Παπαδημητρίου τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα πράγματα είναι πολύ θολά. «Δε βλέπω γρήγορη εξέλιξη. Ασχολήθηκα με το εμπόριο απ’ όταν τελείωσα το Γυμνάσιο το ’57 και μετά. Τότε υπήρχε μεγάλη διαφορά. Μπορούσε κανείς να αυτοδημιουργηθεί. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», ανέφερε.

Μέχρι το 2010, που συνταξιοδοτήθηκα, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες, είπε από την πλευρά του για την πορεία του κλάδου ο κ. Δημήτρης Κυπριζλής. «Σήμερα η κατάσταση είναι δραματική. Είναι δύσκολο να επιβιώσει ο επαγγελματίας. Δεν υπάρχουν κεφάλαια. Δεν υπάρχει κατανάλωση. Αρκετά καταστήματα κλείνουν, καθώς το εμπόριο αργοπεθαίνει» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου