ΤΟΠΙΚΑ

Προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου

προσφεύγουν-στο-στε-κατά-του-νέου-ασφα-576005

Σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, θα προχωρήσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Σάββατο, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ακύρωσης θα αφορούν στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, στην προθεσμία καταβολή τους, στον Κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και στην υπουργική απόφαση για το διορισμό Δ/ντή, Υποδιευθυντή, προέδρου και μελών στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.

Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016, σε ό, τι αφορά την εισφοροδοτική επιβάρυνση των δικηγόρων.

Στη σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Πατρίνα Παπαρρηγόπουλου, καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος.

Συναινετικά διαζύγια

Σε ό, τι αφορά τη δημόσια δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης να αφαιρέσει από την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας δήλωσε την ομόθυμη και απερίφραστη αντίθεσή της στον ως άνω κυβερνητικό σχεδιασμό.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων, η προωθούμενη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποίηση των διατάξεων για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, ώστε να εκδίδεται από τους συμβολαιογράφους, εκτιμάται, ότι δημιουργεί τα εξής κρίσιμα νομικά ζητήματα.

Οπως επισημαίνεται, δογματικά ο γάμος δεν είναι απλή σύμβαση. Πρόκειται για ιδιαίτερη σύμβαση, και για το λόγο αυτό η λύση του δεν μπορεί να είναι προσαρμοσμένη σε ένα απλώς συμβατικό πρότυπο.
Η λύση δε του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη καταλήγει σε σύγχυση και πλήρη σύμπτωση του γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης ετεροφύλων. Επιπλέον, η συμβολαιογραφική λύση του γάμου δεν περιβάλλεται από τις εγγυήσεις της δικαστικής απόφασης, όπως η δημοσιότητα.

Τοποθέτηση POS

Η Ολομέλεια κατέληξε ότι από τις διατάξεις τουν. 4446, που καθιερώνουν την υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα από καταναλωτές και θεσπίζουν την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών αναφορικά με την αποδοχή καρτών, προκύπτει ότι οι δικηγόροι δεν έχουν κατ’ αρχάς υποχρέωση χρήσης POS, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξή τους στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών μέσω P.O.S.

Περαιτέρω, από τη γραμματική διατύπωση της προαναφερθείσας διάταξης, η συνεδρίαση επισήμανε ότι δεν προκύπτει επίσης ρητή και ειδική υποχρέωση για τους δικηγόρους να ενημερώνουν από 1 Φεβρουαρίου 2017 για την αποδοχή ή μη των καρτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου