ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα –κόλαφος: Πρωταθλήτρια η Μαγνησία στην ανεργία. Κραυγή αγωνίας από τις βιομηχανίες

ερευνα-κόλαφος-πρωταθλήτρια-η-μαγνη-578797

Καμπανάκι χτύπησε χθες ο ΣΕΒ Θεσσαλίας στην κυβέρνηση, παρουσία του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις, Αλ. Χαρίτση, ότι η επιχειρηματικότητα κινδυνεύει με βύθιση εάν συνεχιστεί η περιδίνηση της οικονομίας και δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Η αγωνία των εκπροσώπων της βιομηχανικής παραγωγής της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, αποτυπώθηκε στην ομιλία της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, Ελένης Κολιοπούλου, στην εκδήλωση που έγινε στο Ξενία για τα αποτελέσματα του φόρουμ για τη βιομηχανία. «Περιμένουμε – τόνισε η κ. Κολιοπούλου- με την ψυχή στο στόμα να δούμε τι θα γίνει με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων σε βασικές χώρες της Ενωμένης Ευρώπης έχει εξαιρετικά στενά περιθώρια. Οι τελευταίες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο δημιουργούν εξαιρετικά θολό τοπίο και αίσθημα αναμονής μεγάλων αλλαγών. Η αβεβαιότητα, και πολλές φορές η ανασφάλεια, είναι συνοδοιπόρος στην καθημερινότητά μας. Όλα αυτά έχουν επιδεινώσει την οικονομία και το κλίμα για τις επενδύσεις. Ενώ τώρα θα έπρεπε να εκτοξευόμαστε προς τα μπρος με μεγάλες ταχύτητες, δυστυχώς βραδυπορούμε».

Στον αντίποδα αυτής της αγωνίας, ο υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι άμεσα θα κλείσει η αξιολόγηση, και επιχείρησε να «διασκεδάσει» τον προβληματισμό και την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου απαριθμώντας τις δράσεις από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο κατατέθηκαν οι αιτήσεις για ένταξη, και παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι όλα τα παραπάνω χρηματοδοτικά εργαλεία θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στη χθεσινή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αλ. Μεικόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ και Χρ. Μπουκώρος από τη Ν.Δ., μίλησαν επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός κυρίως για το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αποτελέσει το 2017 έτος παραγωγής, και ότι η Ελλάδα δεν έχει παρά να επιλέξει το μοντέλο της παραγωγής, της καινοτομίας, της δημιουργίας μέσω από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από την πολιτεία.

Τα «αγκάθια» που βλέπει ο ΣΒΘΚΕ

Παρά τις καλές προθέσεις, όπως τόνισε η κ. Κολιοπούλου, στο ΕΣΠΑ έχουν προκηρυχθεί μόνο 4 προγράμματα των οποίων η αξιολόγηση εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι προκηρύξεις προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία, που είναι και η αιχμή του δόρατος για την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στα θέματα της χρηματοδότησης, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ, συνεχίζουμε να λειτουργούμε με καθεστώς capital controls, και αν βρούμε δανεισμό τα επιτόκια είναι υπερτριπλάσια της Ευρώπης και των ανταγωνιστών μας. Οι τράπεζες συνεχίζουν να ομφαλοσκοπούν και όλοι περιμένουμε να δούμε που θα κάτσει η μπίλια με τα «κόκκινα δάνεια» ενώ η καθυστέρηση βεβαίως της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η αδυναμία πρόσβασης στην ποσοτική χαλάρωση, δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά και ανασφάλεια.

Η κ. Κολιοπούλου έκανε μνεία και στο πακέτο Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι αφορά επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, και πως την ώρα που το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και μεσαίες, αποτελεί από μόνο του αποκλεισμό. Επίσης έθεσε το θέμα του κόστους ενέργειας που συνεχίζει να καθιστά μη ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, από τα μεγαλύτερα των χωρών του ΟΟΣΑ, η υπερβολική φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι είναι προμηθευτές υπηρεσιών για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις αλλά και του κόστους παραγωγής που, όπως ανέφερε, «έχει δημιουργήσει μια χιονοστιβάδα, η οποία θα επηρεάσει πάρα πολύ άσχημα την επιχειρηματικότητα από το 2017».

Ο αναπτυξιακός νόμος

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης, δήλωσε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, και υπογράμμισε: «Θέλουμε να σχεδιάσουμε πολιτικές για να ενισχύσουμε τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, γιατί είναι εκείνος ο κλάδος της οικονομίας που μπορεί να προσφέρει σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Υποστήριξε επίσης ότι για πρώτη φορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ προσανατολίζονται στην παραγωγική δραστηριότητα μέσα από προσκλήσεις επιχειρηματικότητας που προσελκύουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για την περιβαλλοντική βιομηχανία, ενώ επίσης όπως τόνισε υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις για τον τομέα της αγροδιατροφής που για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία και τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί δράση ύψους 35 εκ. ευρώ για την τυποποίηση και διάθεση αγροδιατροφής σε ελληνικές και ξένες αγορές. Αναγνώρισε εξάλλου ότι είναι καθοριστικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κράτους, παραγωγικών φορέων και ΑΕΙ, ώστε από κοινού «να βρούμε -όπως είπε- λύσεις στα προβλήματα και να κατατεθούν προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας», εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι προτάσεις που κατατέθηκαν ξεπερνούν τις 870 με συνολικό προϋπολογισμό τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και σημείωσε πως: «Με τον αναπτυξιακό νόμο πετυχαίνουμε το μετασχηματισμό της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας» επισήμανε.

Θολό το τοπίο στη βιομηχανία

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Μαγνησία με 33,4% το 2015

Κόλαφος η έρευνα που παρουσιάστηκε από το ΣΒΘΚΕ στην εκδήλωση. Η Μαγνησία, παρουσίασε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2015 με 33,4%, μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών της χώρας, και ακολουθούν ο νομός Καρδίτσας με 26,8%, ο νομός Λάρισας με 23,3% και ο νομός Τρικάλων με 22,1%.

Στην ίδια έρευνα επίσης καταγράφεται ότι η βιομηχανία συμβάλει σε υψηλότερα ποσοστά στο σχηματισμό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του δευτερογενούς τομέα, απ’ ό,τι σε επίπεδο χώρας.

Σε ενδοπεριφερειακό τώρα επίπεδο, η συμμετοχή του κάθε νομού στην ΑΠΑ του δευτερογενή τομέα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο νομός Λάρισας συμμετέχει σε ποσοστό 40% – 45%, ο νομός Μαγνησίας σε ποσοστό 30-35%, και ακολουθούν ο νομός Τρικάλων με ποσοστό 13,5 -19% και ο νομός Καρδίτσας με ποσοστό 8%-11%.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξάλλου στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, την περίοδο 2000-2014, ήταν κατά μέσο όρο 5,1% ετησίως. Σε επίπεδο νομών, ο νομός Λάρισας παράγει το 42,78% του προϊόντος, ακολουθεί ο νομός Μαγνησίας με 29,43%, ο νομός Τρικάλων με την παραγωγή του 15,71% του προϊόντος, και στην τελευταία θέση συμμετέχει με μικρότερο ποσοστό ο νομός Καρδίτσας με 12,09%.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε ποσοστό 4,3% στις εθνικές εξαγωγές για το έτος 2015. Το έτος αυτό η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 13% και η αύξηση του εμπορικού της ισοζυγίου σε 20%.

Τα τρόφιμα αναδεικνύονται ως «κλάδος-πρωταθλητής» για τις εξαγωγές της Περιφέρειας το έτος 2015 καταλαμβάνοντας το 50% των εξαγωγών της. Ακολουθεί ο κλάδος των μετάλλων με ποσοστό 18%, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ποσοστό 14%, τα χημικά και τα πλαστικά με ποσοστό 6% κλπ.

Επίσης ο δείκτης επικάλυψης, δηλαδή ο λόγος των εξαγωγών προς τις εισαγωγές, κυμαίνεται από το 2010 και μετά σε ποσοστό 140% μέχρι και 207% το έτος 2013. Το έτος 2015 ο δείκτης αυτός φτάνει το 186,2% και είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Συγκρίνοντας ακόμη τη συμβολή των νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συνολικές εξαγωγές, για τα έτη 2008-2013, ο νομός Λαρίσης συμμετέχει σε ποσοστό 45,77%, ο νομός Μαγνησίας σε ποσοστό 42,89%, ο νομός Τρικάλων σε ποσοστό 9,59% και ο νομός Καρδίτσας σε ποσοστό 1,75%.

Σε εθνικό επίπεδο, τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, με ποσοστό 49,5% των επιχειρήσεων της να χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες, είτε αυτό αφορά σε καινοτομία προϊόντος ή και υπηρεσιών, είτε στην εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών, ή καινοτομιών οργάνωσης ή ακόμη και σε εισαγωγή καινοτομίας στο επίπεδο του μάρκετινγκ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου