ΤΟΠΙΚΑ

Αίτημα για αύξηση του ποσού για τη δακοκτονία

αίτημα-για-αύξηση-του-ποσού-για-τη-δακο-579098

Αύξηση του ποσού των πιστώσεων για τη δακοκτονία το 2017 κατά 200.000 ευρώ σε σχέση με το περσινό ποσό, αιτείται από την Υπηρεσία Ανάπτυξης και Τροφίμων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία ενημερώθηκε σε σύσκεψη για τα αιτήματα των εκπροσώπων των αγροτικών συνεταιρισμών.

Σε επιστολή της προς την αρμόδια υπηρεσία, η κ. Κολυνδρίνη τονίζει ότι οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων διαθέτουν ευρύτατη ελαιοκομική περιοχή, η οποία αριθμεί 4.500.000 ελαιόδεντρα, καλλιεργούμενα σε μεγάλο αριθμό δημοτικών ενοτήτων, αποτελώντας μονοκαλλιέργεια της Π.Ο.Π. Κονσερβολιάς Πηλίου στο 50% εξ αυτών.

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας δεν επιδρά μόνον στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος σημαντικού αριθμού ελαιοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων, αλλά επηρεάζει σημαντικό ποσοστό της εντόπιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο, η περσινή κατανομή πιστώσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης, ανήλθε στο μη επαρκές ποσό των 597.000 ευρώ συνολικά για την εκτέλεση όλων των δράσεων του προγράμματος. Από το ανωτέρω ποσό, το 90% δεσμεύτηκε για ανάληψη υποχρεώσεων πληρωμής εργολαβιών παγιδοθεσίας και δολωματικών ψεκασμών (450.000 ευρώ αφορούσαν τους ψεκασμούς, και 91.000 ευρώ στην παγιδοθεσία) και επαρκούσε για την εφαρμογή μόνο αριθμού 2,6 ψεκασμών ανά προστατευόμενο ελαιόδεντρο.

«Συνεπεία της μη επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος, ήταν να εξαντληθούν κανονικά οι δεσμευμένες πιστώσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών στο τέλος Αυγούστου 2016» προσθέτει.

Μολονότι υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα για συμπληρωματική κατανομή πιστώσεων, η οποία ανήλθε στο ποσό των 75.000 ευρώ, εντούτοις η κ. Κολυνδρίνη υπενθυμίζει ότι ο χρόνος αποστολής τους (17 Οκτωβρίου 2016) δεν επέτρεψε να αξιοποιηθούν αυτές κατά το κρίσιμο διάστημα εμφάνισης των νέων γενεών δάκου στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2016, με συνέπεια το ανωτέρω ποσό να παραμείνει αδέσμευτο και επιστρεπτέο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου