ΤΟΠΙΚΑ

Επιθεωρητές στο Βόλο για τις διοξίνες

επιθεωρητές-στο-βόλο-για-τις-διοξίνες-851206

Κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες το Βόλο, μετά τον εντοπισμό σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διοξινών περιμετρικά του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας.
Ο Γενικός Επιθεωρητής της ΕΥΕΠ Ι. Δερμιτζάκης απαντώντας στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ύπαρξης διοξινών θα ενταχθεί άμεσα στον προγραμματισμό της υπηρεσίας προς διερεύνηση.
Για τη ρύπανση στην περιοχή γύρω από τη Β’ ΒΙ.ΠΕ. με διοξίνες ο κ. Σούρλας επικοινώνησε με τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ απευθύνθηκε στη Γενική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.
«Το πρόβλημα των διοξινών σε περιοχή της Μαγνησίας, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια, θα ενταχθεί άμεσα στον προγραμματισμό της υπηρεσίας μας προς διερεύνηση», απάντησε με έγγραφό του ο Γενικός Επιθεωρητής.
Ο ίδιος εξηγεί ότι με βάση το θεωρητικό υπόβαθρο, ο όρος «διοξίνες» καλύπτει μία ομάδα 75 πολυχλωριωμένων διβενζο-παρα-διοξινών (PCDD) και 135 πολυχλωριωμένων διβενζοφουρανίων (PCDF), 17 από τις οποίες έχουν τοξικολογικό ενδιαφέρον.
Οι διοξίνες παράγονται κατά τη διάρκεια διαφόρων διεργασιών, όπως καύση πλαστικών και άλλων μη-βιοαποκοδομήσιμων υλικών σε καμίνους, ατελή καύση αστικών απορριμμάτων ή νοσοκομειακών αποβλήτων, καύση ξύλου, λιγνίτη, άνθρακα, λεύκανση χαρτοπολτού κ.λ.π.
«Μια πρώτη εκτίμηση των προκαταρκτικών δεδομένων που ήρθαν σε γνώση της υπηρεσίας μας, οδηγεί στην ανάγκη συγκεκριμενοποίησης των ελέγχων στις βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι διεργασίες τους προσομοιάζουν τις προαναφερόμενες», ενημερώνει ο κ. Δερμιτζάκης.
Προσθέτει ότι θα ενημερώσει σύντομα για τα αποτελέσματα των ελέγχων και των ενεργειών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σχετικά με θέματα τήρησης περιβαλλοντικών όρων και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε συνεργασία σε συναρμόδιους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, που έδειξαν διοξίνες σε δείγμα της χλωράς νομής 500 μέτρα γύρω από τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας και μάλιστα σε τετραπλάσια όρια από τα ανώτατα επιτρεπτά, νέα μέτρα έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για την προστασία των πολιτών.
Με απόφαση νομάρχη απαγορεύθηκε η ελεύθερη βοσκή των ζώων σε ακτίνα 1.500 μ. από την Χαλυβουργία Θεσσαλίας, ενώ προβλέπεται ο περιορισμός αυτών στα ποιμνιοστάσια – σταβλικές εγκαταστάσεις, η διατροφή τους με ζωοτροφές που δεν προέρχονται από την ελεγχθείσα περιοχή ή η μεταφορά τους σε άλλες περιοχές για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί.
Προβλέπεται ακόμη η απαγόρευση σφαγής των ζώων των ανωτέρω ποιμνιοστασίων, καθώς και η απαγόρευση διάθεσης για κατανάλωση του παραγόμενου γάλακτος ή για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου