ΤΟΠΙΚΑ

Ισόβια για το φονικό στη Μακρυράχη Πηλίου

ισόβια-για-το-φονικό-στη-μακρυράχη-πηλ-583739

Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 4,5 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Τρικάλων στον 51χρονο δράστη του εγκλήματος στη Μακρυράχη Πηλίου τον Απρίλιο του 2016, με θύμα τον άτυχο 61χρονο αγρότη Λάμπρο Μαλαχιά, τον οποίο δράστη έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, βαριά σωματική βλάβη, οπλοχρησία κατά συρροή και παράνομη οπλοκατοχή.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 51χρονο, ούτε αυτό του έντιμο πρότερου βίου, και απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης να αναγνωριστεί ότι το στυγερό έγκλημα τελέστηκε εν βρασμώ ψυχής, καθώς και να μετατραπεί η κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης σε επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Επιπλέον, επέβαλε στον 51χρονο χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για την παράνομη οπλοκατοχή.

Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χθες γύρω στις 7 το απόγευμα η δίκη του 51χρονου κατοίκου Μακρυράχης, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα 61χρονο συγχωριανό του, ενώ τραυμάτισε και την 37χρονη πρώην φίλη του για την οποία δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι είχε αποφασίσει να προχωρήσει τη ζωή της με άλλον.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, η 37χρονη, δύο γείτονες και ο αστυνομικός που πήγε στον τόπο του εγκλήματος και τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, η πρώην σύζυγος του δράστη και τα παιδιά τους.

Τι είπε ο κατηγορούμενος

«Θόλωσα. Εγώ δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανένα, μόνο να αυτοκτονήσω». Με αυτά τα λόγια άρχισε την απολογία του ο 51χρονος δράστης του εγκλήματος στη Μακρυράχη, ο οποίος όμως, γρήγορα έπεσε σε αντιφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 51χρονος έριξε τις ευθύνες στην 37χρονη, λέγοντας ότι δεν ξεκαθάριζε τη θέση της, όμως όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο γιατί επέμενε να τη δει, ενώ εκείνη δεν του σήκωνε το τηλέφωνο, ούτε δεχόταν να το συναντήσει, δεν είχε να δώσει απάντηση.

Ο καταδικαστείς κατηγόρησε και τους συγχωριανούς του, λέγοντας ότι του ασκούσαν αφόρητη πίεση κοροϊδεύοντάς τον ότι: «Έχασες τη γυναίκα σου από ένα μεγαλύτερο». Όπως ισχυρίστηκε στο Κακουργιοδικείο, ντρεπόταν και δεν μπορούσε να βγει στην πλατεία. Το βράδυ του φονικού είχε σκοπό να αυτοκτονήσει μπροστά στην 37χρονη. Ωστόσο, χάλασε και τους δύο κάλυκες που είχε μαζί. Όπως υποστήριξε, ο θανών τού μίλησε υποτιμητικά. Μετά το έγκλημα πήγε σπίτι του και τότε συνειδητοποίησε τι έγινε και κατανάλωσε φυτοφάρμακο για να αυτοκτονήσει. Ολοκληρώνοντας την απολογία του ζήτησε συγνώμη από όλες τις οικογένειες τις οποίες έβλαψε.

Τι είπε η 37χρονη

Φιλική σχέση είχε με τον 51χρονη δράστη του εγκλήματος και όχι ερωτική, και μάλιστα την είχε διακόψει από διμήνου πριν τελεστεί το έγκλημα. Η 37χρονη πρώην φίλη του καταδικασθέντος και φίλη του άτυχου αγρότη, εξετασθείσα στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας, είπε ότι ο 51χρονος ενημερώθηκε από το χωριό για τη σχέση της με τον 61χρονο και εκνευρίστηκε. Την πλησίασε να της μιλήσει, όμως εκείνη δεν ήθελε και μετά τους αναζήτησε στην αποθήκη όπου δούλευαν.

Η μάρτυρας, τόνισε στο Μικτό Ορκωτό, ότι ο 51χρονος παραμόνευε να φύγουν οι εργάτες και ζήτησε να τους μιλήσει. Είπε ότι χτύπησε πρώτα τον 61χρονο και ακολούθησε συμπλοκή, με σκοπό να του πάρουν το όπλο. Η 37χρονη, όπως κατέθεσε, κινήθηκε να φύγει και τότε ο καταδικαστείς την πυροβόλησε και τη χτύπησε στον ώμο. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, κατάφερε και ξέφυγε και ενώ ήταν στο δρόμο και καλούσε σε βοήθεια άκουσε νέο πυροβολισμό.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν και δύο κάτοικοι του χωριού που άκουσαν τον πυροβολισμό κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και στη συνέχεια είπαν ότι άκουσαν λεκτική διαμάχη και δεύτερο πυροβολισμό, και ο αστυνομικός που πήγε στον τόπο του εγκλήματος και περισυνέλλεξε τους δύο κάλυκες, ο οποίος είπε ότι ο 61χρονος ήταν νεκρός και αιμόφυρτος, ενώ η 37χρονη και ο δράστης του εγκλήματος είχαν εξαφανιστεί.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν η πρώην σύζυγος και τα παιδιά του 51χρονου. Η πρώην σύζυγος είπε ότι ο καταδικαστείς είχε καλή σχέση με την οικογένειά του και τα παιδιά τους. Η ίδια αναφέρθηκε και σε ένα σημείωμα που ο δράστης της είχε αφήσει και με το οποίο την ενημέρωνε ότι θα φύγει από τη ζωή τρεις μέρες πριν από το έγκλημα. Για την ύπαρξη του σημειώματος είπε ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον καταδικασθέντα την ημέρα που πήγε να τον δει στο νοσοκομείο μετά το φόνο. Ο γιος της κατάθεσε ότι ήταν αντίθετος με τη σχέση που είχε ο πατέρας του με την 37χρονη, και ότι επί τρεις μέρες πριν από το φονικό τον έβλεπε συνεχώς στεναχωρημένο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου