ΤΟΠΙΚΑ

Κοινό “μέτωπο” για περιφερειακό

κοινό-μέτωπο-για-περιφερειακό-851206

Κοινό υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη για τον περιφερειακό του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου απέστειλαν ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης.
Με την κοινή επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές Μαγνησίας, ενημερώνουν ότι εκκρεμεί εδώ και καιρό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η έγκριση της μελέτης στερέωσης του μυκηναϊκού θολωτού τάφου, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής στο νότιο κλάδο του περιφερειακού του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
Η εκκρεμότητα αυτή έχει προκαλέσει, όπως επισημαίνουν, με εντολή της τοπικής υπηρεσίας, την προσωρινή διακοπή των εργασιών κατασκευής ενός σημαντικού για την περιοχή έργου, η έλλειψη του οποίου ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια τους κατοίκους.
Ο νομάρχης και οι δύο δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος καλούν τον υπουργό Πολιτισμού για τις δικές του ενέργειες, ώστε η μελέτη στερέωσης του τάφου να εισαχθεί για έγκριση κατά προτεραιότητα, αμέσως μετά το Πάσχα, στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ζητούν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εισαγωγή της μελέτης στο ΚΑΣ, ώστε η στερέωση του τάφου να εξασφαλιστεί, αλλά και οι εργασίες κατασκευής του περιφερειακού να υλοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Το έργο του περιφερειακού και συγκεκριμένα η κατασκευή του βόρειου κλάδου, που έως το καλοκαίρι θα έδινε σε κυκλοφορία το σύνολο της παράκαμψης του πολεοδομικού συγκροτήματος, από Λαρίσης μέχρι Ν. Δημητριάδα, σταμάτησε μόλις ξεκίνησε.
Την πρώτη ημέρα εγκατάστασης της εργολήπτριας εταιρίας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε τη διακοπή των εργασιών, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους κατάρρευσης του θολωτού τάφου.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ολοκληρώσει τις ανασκαφές της στον τάφο από τον Αύγουστο του 2004, όταν ζήτησε να μελετήσει και την περιοχή θεμελίωσης των δύο βάθρων στήριξης της γέφυρας πάνω από τον τάφο.
Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών μεταφέρθηκαν τα ευρήματα 36 τάφων που βρέθηκαν στη μία πλευρά και δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρία να κατασκευάσει το σύνολο του έργου.
Δυστυχώς, η αδιαφορία της εργολήπτριας, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι, άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα απροστάτευτο το θολωτό τάφο, ο οποίος υπέστης σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου.
Μετά τις καταστροφές οι αρχαιολόγοι προειδοποίησαν πως δεν θα γίνει καμία εργασία εάν δεν αποσοβηθεί ο κίνδυνος για τον θολωτό τάφο, καθώς οποιαδήποτε δόνηση απειλεί με κατάρρευση και το υπόλοιπο τμήμα του χωμάτινου θόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου