ΤΟΠΙΚΑ

“Ζεστός” ο Δήμος Βόλου για το τραμ

ζεστός-ο-δήμος-βόλου-για-το-τραμ-851206

Η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο έργο και, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, σκοπεύει μετά το Πάσχα να προωθήσει το όλο θέμα στο Υπουργείο Μεταφορών και τον Υπουργό Μιχ. Λιάπη, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η μελέτη σκοπιμότητας που έχει ανατεθεί στην Αττικό Μετρό Α.Ε., όταν ο ίδιος ήταν υφυπουργός Μεταφορών , ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Βούλγαρης, η δημοτική αρχή η κατεύθυνση που θα δοθεί είναι να εξεταστεί η λειτουργία τραμ σε πρώτη φάση σε δακτύλιο από Δημητριάδος, Άναυρο, Εθνικό Στάδιο, Αναλήψεως, Παγασών, Σιδηροδρομικό Σταθμό και Δημητριάδος και εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων (εφόσον ο Βόλος είναι διοργανώτρια πόλη) σε δεύτερη φάση μέχρι το Πανθεσσαλικό Στάδιο στη Νέα Ιωνία.
“ Η λειτουργία του τραμ θα εξυπηρετήσει πολύ την πόλη, υπογράμμισε χθες ο δήμαρχος Βόλου, καθώς θα αποκεντρώσει την κυκλοφορία από το κέντρο της πόλης,
στόχος που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα…”
Έξι εταιρίες ξένων συμφερόντων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη λειτουργία γραμμής τραμ στο Βόλο μέσα από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έκανε η ΔΕΜΕΚΑΒ στα πλαίσια του έργου TranSUrban (Transit Systems Development for Urban Regeneration – Ανάπτυξη Συστημάτων Δημοσίων Συγκοινωνιών για Αστική Αναζωογόνηση) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί δράση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IIIC.
Πρόκειται για τις εταιρείες ALSTOM Madrid, Barcelona, Montpellier, Lyons, Le Mans, Grenoble, Strasbourg, Rotterdam και άλλες, BOMBARDIERCologne, Leipzig και άλλες, TRANSLOHR Clermont – Ferrand, L Aquila, Mestre – Venise, Padoue και άλλες, ANSALDOBREDA Lille, Napoli, Athens, Florence, Goteborg, Copenhagen και άλλες, TRANSDEV Nantes, Orléans, Toulouse, Valenciennes και άλλες και INEKON Portland, Seattle, Ostrava, Olomouc, Izhevsk, Plzen και άλλες
Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι η ΔΕΜΕΚΑΒ και συμμετέχουν ως εταίροι, η ΔΕΜΚΑ, η Νομαρχία του Κέιμπριτζ (Αγγλία), ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ATL) του Λιβόρνο (Ιταλία), η Κοινοπραξία Αστικών Συγκοινωνιών της Μαδρίτης (CRTM), με περιοχή δράσης την πόλη του Βαλντεμόρο (Ισπανία) και το Ινστιτούτο Συγκοινωνιακών Μελετών του Πανεπιστημίου Bodenkultur της Βιέννης (ITS-BOKU), με περιοχή δράσης την πόλη του Λιντζ (Αυστρία).
Τεχνικός σύμβουλος του έργου είναι η Διευρωπαϊκή Συμβουλευτική ΕΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η ΔΕΜΕΚΑΒ όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης που προχθές συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Τσέχικης εταιρίας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον απευθύνθηκε σε Ομίλους Εταιριών για τη Διερεύνηση Δημιουργίας Συστήματος Σταθερής Τροχιάς στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.
Οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν πλήρη φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος που περιλαμβάνει το προφίλ των εταιριών,προηγούμενη σχετική εμπειρία και λεπτομέρειες σχετικά με την εκπόνηση ήδη ολοκληρωμένων συστημάτων δημοσίων συγκοινωνιών, διαθέσιμη / εφαρμοζόμενη τεχνολογία Ελαφρών Μέσων Σταθερής Τροχιάς, ενδεικτικές προτάσεις για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου αλλά και ενδεικτικά κόστη και προτεινόμενες μέθοδοι χρηματοδότησης (ΣΔΙΤ, PFI, BOT, DBFO)
Η τελική ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων είναι η 15 Μαΐου 2007, με πιθανότητα παράτασης έως τις 31 Μαΐου 2007.

Με τους Τσέχους…
Προχθές πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στελεχών της Τσέχικης εταιρείας ΙΝΕΚΟΝ για την επιτόπου εξέταση των δεδομένων και της φυσιογνωμίας του Βόλου, ώστε να ετοιμαστεί πρόταση της εταιρείας στα πλαίσια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΜΕΚΑΒ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Φοινικόπουλος, από την ΔΕΜΕΚΑΒ ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Δανηλόπουλος, ο Διευθυντής κ. Βασίλης Σγουρής και ο κ. Γιάννης Παπαθεοχάρης και από τον σύμβουλο του έργου Διευρωπαϊκή Συμβουλευτική ΕΠΕ ο κ. Μάνος Βουγιούκας και ο κ. Πολύκαρπος Καρκαβίτσας και από την Τσέχικη εταιρεία οι κ. Αντονίν Σολάρ και Μίλαν Χαλούν.
Στα πλαίσια της επιτόπου ενημέρωσης των εταιριών σχετικά με τη φυσιογνωμία καιτα δεδομένα της πόλης του Βόλου.
Οι επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις στα πλαίσια του έργου TranSUrban είναι στο Κέιμπριτζ στις 16 και 17 Απριλίου, στο Λιβόρνο της Ιταλίας στις 21 και 22 Ιουνίου ενώ στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το τελικό συνέδριο στο Βόλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου