ΤΟΠΙΚΑ

Υποτονική εκπτωτική κίνηση στην αγορά του Βόλου

υποτονική-εκπτωτική-κίνηση-στην-αγορ-587230

Πτωτική τάση που υπολογίζεται ότι αγγίζει μέχρι στιγμής το 30% σημειώνεται στην κίνηση της εκπτωτικής περιόδου, με την αγωνία και τον προβληματισμό των εμπόρων να αυξάνεται διαρκώς. Η μάλλον υποτονική εικόνα που σημειώνεται τον πρώτο μήνα των εκπτώσεων αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων καταγράφονται η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών, οι υπέρογκες υποχρεώσεις που καλούνται να καλύψουν σε εποχές κατά τις οποίες τα εισοδήματά τους είναι μειωμένα, αλλά και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν εν τη γενέσει της εκπτωτικής περιόδου, παγώνοντας στην κυριολεξία την αγορά.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Τσέλιος, ο οποίος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογραμμίζει ότι «οι αγορές που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω των προσδοκιών που είχαμε για την εκπτωτική περίοδο, ειδικά μετά τα Χριστούγεννα, που περιμέναμε να αρχίσουν οι εκπτώσεις για να έχουμε δουλειά. Ούτως ή άλλως, και τα Χριστούγεννα ήταν μια άσχημη περίοδος, με πτώση 30%, παρά τις αρχικές μας προσδοκίες για αναθέρμανση της κίνησης στη διάρκεια των γιορτών».

Οι παράμετροι που επηρέασαν την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο, ήταν το χιόνι και η πτώση της εμπορικής κίνησης, που εντείνει την αγωνία των επαγγελματιών της περιοχής μας, κατ’ αντιστοιχία με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάνοντας τη σύγκριση της φετινής εκπτωτικής περιόδου με την αντίστοιχη περσινή, αλλά και προηγούμενων ετών, ο πρόεδρος των εμπόρων κάνει λόγω για πτώση της τάξης του 30%, από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι το κλίμα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσέλιου, πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες «ήταν καθοριστικό χτύπημα» όπως επισημαίνει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι οι έμποροι, μέσα σε αυτό τον κυκεώνα που βρίσκονται, καλούνται να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα και υποχρεώσεις. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στο δημόσιο, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Είναι ζήτημα αν θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που υπάρχουν, στο τέλος του μήνα» επισημαίνει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες του κλάδου μοιράζονται κοινές αγωνίες και προβληματισμούς, με την υποτονική εμπορική κίνηση να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους. «Όλοι περιμένουμε κάτι να αλλάξει στον ιδιωτικό τομέα αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνονται παρεμβάσεις από την πολιτεία υπέρ των μικρομεσαίων, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα» όπως σημειώνει ο κ. Τσέλιος, για να προσθέσει ότι «παρόλα ταύτα διατηρούμε την αισιοδοξία μας, προσβλέποντας σε καλύτερες εξελίξεις στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου