ΤΟΠΙΚΑ

Μηχανήματα POS για τους γιατρούς και στο Βόλο

μηχανήματα-pos-για-τους-γιατρούς-και-στο-592097

Αλλάζουν άρδην οι συναλλαγές των γιατρών με τους ασθενείς. Παρότι αρχικά υπήρχαν διάφορα σενάρια, η εγκατάσταση των μηχανημάτων καρτών σε όλα τα ιατρεία είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο, δε θα είναι υποχρεωτική η χρήση του σε όλους τους ασθενείς. Με βάση τα όσα εξηγούσαν γιατροί ιδιώτες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι ασθενείς θα μπορούν να πληρώνουν και με μετρητά τις επισκέψεις ή τις υπηρεσίες τους προς τους γιατρούς, αλλά οι επισκέψεις αυτές δε θα μπορούν να αξιοποιούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου εάν έχουν αποπληρωθεί με μετρητά.

Ηδη, ωστόσο, σε πολλά ιατρεία του Βόλου έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα POS, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας είχε κάνει τη σχετική ενημέρωση σε όλα τα μέλη του ενώ συζητήσεις υπήρξαν και με τραπεζικά καταστήματα, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία.

Αυτό, ωστόσο, που επισημαίνεται είναι ότι για ποσά που κυμαίνονται μέχρι και 40 ευρώ οι περισσότεροι ασφαλισμένοι τουλάχιστον προς το παρόν επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα για τους φορολογούμενους δεν εστιάζεται σε όσους πραγματοποιούν ελάχιστες επισκέψεις ετησίως σε γιατρούς, καθώς ούτως ή άλλως οι ιατρικές δαπάνες για να αξιοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο στις περιπτώσεις που μία υπηρεσία θα είναι υψηλού κόστους θα είναι υποχρεωτική για αυτούς η χρήση των POS ή άλλου τύπου ηλεκτρονική συναλλαγή.

Εξάλλου με βάση τον τελευταίο νόμο του 2016, οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ενώ δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για ιατρικές αποδείξεις ο φορολογούμενος, αν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής , ανεξαρτήτως ποσού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου