ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι ασφαλείας στα σχολεία μετά το χτύπημα κεραυνού στο Πουρί

ελεγχοι-ασφαλείας-στα-σχολεία-μετά-το-594265

Το δρόμο για εκτεταμένους ελέγχους σε σχολικά κτήρια του νομού, σε θέματα ασφαλείας, άνοιξε το περιστατικό με το χτύπημα κεραυνού στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Πουρίου. Ερωτηματικά που προέκυψαν για το αν το αλεξικέραυνο λειτούργησε σωστά, ή αν τα αλεξικέραυνα στα σχολεία είναι συντηρημένα για να προστατεύουν από τους κεραυνούς, ενεργοποιούν τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εκπαιδευτική οικογένεια τρέμει και μόνο στην ιδέα τι θα μπορούσε να έχει γίνει αν ο κεραυνός χτυπούσε το σχολείο την ώρα που οι μαθητές βρίσκονταν στις αίθουσες για μάθημα. Στο σχολικό συγκρότημα Πουρίου, οι ζημιές που προκάλεσε το χτύπημα του κεραυνού αποκαταστάθηκαν, και ήδη χθες γίνονταν έλεγχοι στα ηλεκτρολογικά συστήματα, προκειμένου το σχολείο να ανοίξει τις πύλες του και πάλι από Δευτέρα.

Προκύπτουν όμως ερωτηματικά, για το αν όλα τα σχολικά κτήρια διαθέτουν αλεξικέραυνο, αλλά και κατά πόσο ελέγχεται η σωστή λειτουργία τους κάθε δύο χρόνια, όπως προβλέπεται.

Όπως είχε αναφέρει χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής του 2ου Ε.Κ. Βόλου, Γιάννης Μπερέτας «Από μόνο του το αλεξικέραυνο δεν φθάνει. Θα πρέπει να συντηρείται και να ελέγχεται η καλή λειτουργία του κάθε δύο χρόνια. Δυστυχώς σε κανένα δημόσιο κτήριο -τα οποία υποχρεούνται να έχουν αλεξικέραυνα- δεν έχουν γίνει έλεγχοι για την καλή κατάσταση των συστημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα, οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ.κ. Σωκράτης Σαβελίδης και Γιάννης Πολύζος, πρόκειται να ανακοινώσουν κοινή πρωτοβουλία για τον έλεγχο της ασφαλούς λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης θα στείλουν σε πρώτη φάση επιστολές προς τους διευθυντές των σχολείων, που θα συνοδεύονται από ερωτηματολόγια. Κάθε σχολείο θα κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν θα έχουν σχέση μόνο με τα αλεξικέραυνα. Θα απαντούν αν τα σχολεία διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, αν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης -και κατά πόσο συντηρούνται-, αν τηρούνται φαρμακεία και, φυσικά, αν το κάθε σχολείο διαθέτει αλεξικέραυνο ή έχει υποστεί τυχόν ζημιές και κλοπές ή δεν έχει συντηρηθεί.

Τα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία θα κατηγοριοποιηθούν, θα χωριστούν ανά δήμο και θα παραδοθούν στις δημοτικές αρχές προκειμένου να δρομολογήσουν παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας μέσα στα σχολεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου