ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελία Βόλου: Είχε ανακληθεί η απόλυση του Αφγανού

εισαγγελία-βόλου-είχε-ανακληθεί-η-από-595778

Νέα στοιχεία προέκυψαν για τη υπόθεση αποφυλάκισης 20χρονου Αφγανού από το Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο για τη διάπραξη άγριου βιασμού και φόνου 19χρονης φοιτήτριας της Ιατρικής στη Γερμανία, και από τον γερμανικό Τύπο υπήρξε διάχυτος προβληματισμός για το πώς ένας αδίστακτος κακοποιός, όπως ο εν λόγω, είχε αφεθεί ελεύθερος μετά τη διάπραξη απόπειρας ανθρωποκτονίας στην Κέρκυρα το 2013, με θύμα 20χρονη φοιτήτρια.

Η Εισαγγελία Βόλου είχε διατάξει ανάκληση της υφ’ όρου απόλυσης του 20χρονου από το Κατάστημα Κράτησης Νέων ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, δύο μήνες δηλαδή μετά την αποφυλάκισή του. Ο Αφγανός, ο οποίος δήλωνε ότι είναι Ιρανός και είχε υποβάλει και αίτημα πολιτικού ασύλου με ταχυδρομική διεύθυνση Αχαρνών 200, είχε αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου τον Οκτώβριο του 2015 με την προϋπόθεση να παρουσιάζεται κάθε πρώτο πενθήμερο στο οικείο αστυνομικό Τμήμα, εν προκειμένω του Αγίου Παντελεήμονα.

Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2015 ο 20χρονος παραβίασε τη δικαστική απόφαση καθώς δεν παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα, και άμεσα η Εισαγγελία Βόλου διέταξε ανάκληση της απόλυσής του από το Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο αλλοδαπός είχε διαφύγει παράνομα, χωρίς δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ελλάδα, καθώς οι αστυνομικές αρχές όλο αυτό το διάστημα μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016 που συνελήφθη στη πόλη Freiburg τον αναζητούσαν αλλά δεν τον έβρισκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη το 2013, καθώς τότε είχε αρπάξει ό, τι πολύτιμο αντικείμενο είχε βρει από την 20χρονη φοιτήτρια Σπυριδούλα Χάιδου στην περιοχή Μουράγια, και στη συνέχεια την έριξε σε γκρεμό βάθους οκτώ μέτρων. Η 20χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριές κακώσεις. Ο Αφγανός είχε δηλώσει τότε ότι την πέταξε στα βράχια γιατί φώναζε και πανικοβλήθηκε.

Μετά την καταδίκη του μεταφέρθηκε στις φυλακές Κέρκυρας και στη συνέχεια στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου το 2014 όπου παρέμεινε μέχρι και τον αποφυλακισμό του στις 30 Οκτωβρίου του 2015.

Τα στοιχεία στο βιασμό – φόνο της Γερμανίδας φοιτήτριας καταδεικνύουν ως δράστη τον «Χουσεΐν Κ», τον Αφγανό δηλαδή που ευθύνεται και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα και κρατήθηκε και στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Αφγανό. Ο γερμανικός Τύπος είχε εκφράσει τότε, μετά την εξιχνίαση του εγκλήματος, διάχυτο προβληματισμό για το πώς ένας τόσο επικίνδυνος κακοποιός είναι δυνατόν να αποφυλακίστηκε από τις ελληνικές φυλακές τόσο γρήγορα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου