ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικό ρεκόρ σε αιτήσεις για άδειες τραπεζοκαθισμάτων στο Βόλο

αρνητικό-ρεκόρ-σε-αιτήσεις-για-άδειες-595939

Αρνητικό ρεκόρ στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, αναφορικά με τον αριθμό των αιτήσεων από επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση για την έκδοση άδειας κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Μόλις 7 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στην οικονομική υπηρεσία, που αφορούν μόλις το 5% των υπόχρεων να πληρώσουν τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η… νεκρική σιγή που επικρατεί στα γραφεία όπου εκδίδονται οι άδειες, στάθηκε αφορμή για την οικονομική υπηρεσία να απευθύνει κάλεσμα στους επαγγελματίες προκειμένου να φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να λάβουν τις άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για το 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το σύνολο των 150 περίπου υπόχρεων, μόνο μέσα στο Βόλο, έχουν κατατεθεί μόλις 7 αιτήσεις από επιχειρηματίες για να υπαχθούν στη ρύθμιση του Δήμου Βόλου και να λάβουν τις άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Όσοι φροντίσουν έως τότε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, μπορούν να παίρνουν τις άδειες, προκαταβάλλοντας ποσό ίσο με το 30% του ετήσιου τέλους, και πληρώνοντας το υπόλοιπο ποσό σε επτά δόσεις. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Αύγουστο.

Όσοι δεν φροντίσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο τέλος για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από την 1η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το ύψος του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κυμαίνεται ανά περίπτωση: 48 ευρώ για πεζοδρόμους, 32 και 38 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην παραλιακή ζώνη και μικρότερες τιμές στους υπόλοιπους δρόμους.

Εκτιμάται ότι η κίνηση θα τονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους μετά τις γιορτές, ωστόσο υπήρξε και το πρόβλημα με τον χιονιά και ορισμένες διαδικασίες πήγαν πίσω.

Πάντως, η έκδοση άδειας δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι». Υπάρχει και το πρόβλημα της υπέρβασης αδειών τραπεζοκαθισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία, για το 2016, βεβαιώθηκαν συνολικά 90 πρόστιμα σε βάρος επιχειρήσεων εστίασης για την κατάληψη μεγαλύτερου κοινόχρηστου χώρου από αυτή που έγραφε η άδειά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου