ΤΟΠΙΚΑ

Βελτίωση της δημόσιας υγείας στο Δήμο Βόλου

βελτίωση-της-δημόσιας-υγείας-στο-δήμο-596807

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης, θα κόψει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, την κορδέλα των εγκαινίων του Κέντρου Πρόληψης Υγείας, που στήνεται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας Βόλου, στο κτήριο του Διαύλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βόλου, λειτουργεί ήδη στο κτήριο Στρεφτάρη, όπου στεγάζεται η αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες εγγραφές δημοτών που διαθέτουν προσωπική σελίδα υγείας στο δίκτυο. Τους δημότες ενημερώνουν και εξυπηρετούν δύο υπάλληλοι που στελεχώνουν το ΚΕΠ Υγείας.

Ωστόσο η στέγη στο κτήριο Στρεφτάρη είναι προσωρινή. Ήδη από τις τεχνικές υπηρεσίες, ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στο κτήριο του Διαύλου, όπου θα στεγαστεί τελικώς το ΚΕΠ Υγείας. Μάλιστα, διαμορφώνεται χώρος και για το Κοινωνικό Φαρμακείο, που θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του Δήμου Βόλου, στο ίδιο κτήριο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσο Μπατζιάκα, η δομή είναι πολύ σημαντική και στόχος είναι η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης, μπαίνει σε… δεύτερη μοίρα. «Στην ιατρική λέμε ότι καλύτερο είναι να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε», ανέφερε ο κ. Μπατζιάκας.

Το κέντρο λειτουργεί με ένα ειδικό λογισμικό το οποίο λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επαγγελματίες Υγείας, υποδέχονται τον κάθε πολίτη και δημιουργούν για λογαριασμό του προσωπική ηλεκτρονική σελίδα υγείας στο δίκτυο. Τη σελίδα μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΠ Υγείας. Σε αυτή θα καταχωρείται η ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Μέσω του λογισμικού θα γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος, και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος θα παρέχονται συμβουλές για τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κάθε δημότης σε προληπτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και πάλι θα αξιολογούνται μέσα από το σύστημα και θα δίνονται οδηγίες για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας δημιουργείται ήδη και μητρώο με γιατρούς στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται οι δημότες είτε με το ατομικό τους βιβλιάριο υγείας, είτε καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό για την επίσκεψη.

Επίσης το κέντρο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα επισκέπτονται κινητές μονάδες για προληπτικές εξετάσεις του πληθυσμού, όπως μετρήσεις οστικής πυκνότητας, μαστογραφίες κ.ά.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα, είναι η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Η δράση του ΚΕΠ Υγείας θα επικεντρώνεται στην πρόληψη επτά παθήσεων που ευθύνονται για το 70% των θανάτων παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ: καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη, δερματικό καρκίνο, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον το ΚΕΠ Υγείας συντονίζει προγράμματα προαγωγής υγείας όπως χρήση του ασφαλούς διαδικτύου, για το σχολικό εκφοβισμό, την παιδική παχυσαρκία.

«Σκοπός της δομής είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας του δήμου μας», υπογράμμισε ο κ. Μπατζιάκας.

Εγκαίνια ΚΑΠΗ Ν. Δημητριάδος

Εγκαινιάζονται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας οι νέοι χώροι του ΚΑΠΗ της Ν. Δημητριάδος.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο κτήριο του ΚΑΠΗ, που βρίσκεται απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου