ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάτωση από τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή

αναστάτωση-από-τις-νέες-συμβάσεις-του-600063

Τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής, (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους), εξαιτίας της σύμβασης που καλούνται να συνυπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Την ίδια στιγμή που η ειδική αγωγή υποβαθμίζεται συνεχώς, το ΚΕΣΑΑΜ (Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας) υπολειτουργεί, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις οικογένειες και τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε το νέο σχέδιο σύμβασης στις 23/12/2016 στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής, με δικαίωμα διαβούλευσης των εν λόγω συμβάσεων μέχρι και τις 27/12/2016. Το σύντομο χρονικό διάστημα, που επεφύλασσε για διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ στους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, μόνο ως φιάσκο μπορεί να χαρακτηριστεί. Τους επιβάλλει στην ουσία να αποδεχτούν τους όρους μιας σύμβασης, η οποία είναι επαχθής και αποτέλεσμα μηδενικής μελέτης, τόσο των περιστατικών που άπτονται των ειδικοτήτων της ειδικής αγωγής, όσο και των όρων που αυτή επιβάλλει στους επαγγελματίες και στα κέντρα παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών.

Όσον αφορά στους εργοθεραπευτές, με τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ απαξιώνεται πλήρως το έργο που προσφέρουν στα παιδιά που τους έχουν ανάγκη. Η κοστολόγηση της 40΄ συνεδρίας με 1,23€, οδηγεί σε σταδιακό μαρασμό των κέντρων εργοθεραπείας, καθώς επιπλέον είναι αβέβαιος ο χρόνος που θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Το αίτημα των εργοθεραπευτών για εξίσωση της θεραπευτικής διαδικασίας, με αυτή των φυσιοθεραπευτών και την κοστολόγησή της εργοθεραπευτικής αγωγής με 15,00 ευρώ, όπως ακριβώς αποζημιώνονται και οι φυσικοθεραπείες, παραμένει ανικανοποίητο.

Την ίδια ώρα το ΚΕΣΑΑΜ (Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας) υπολειτουργεί, αδυνατώντας να προσφέρει τη στήριξή του στις οικογένειες και τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τοποθέτησης των δασκάλων της παράλληλης στήριξης, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να βρίσκονται στο περιθώριο της σχολικής τάξης αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η έλλειψη υποδομών οδηγεί αναπόφευκτα τους γονείς προς τα ιδιωτικά κέντρα στήριξης παιδιών και τους ιδιώτες εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους. Είναι οι μόνοι που βρίσκονται στο πλευρό των οικογενειών, πασχίζοντας για το παρόν και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, αφού η κρατική μέριμνα είναι ανεπαρκής.

Η προτεινόμενη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ προς τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής υπονομεύει τον αγώνα και τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, που έχουν σύνδρομο Down, όπως και άλλες δευτερογενής ψυχιατρικές διαταραχές.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική πολιτική θέτει στο περιθώριο τα παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και τις οικογένειές τους. Η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε παιδιά χωρίς υποστήριξη και εργαζόμενους χωρίς εργασία.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς δικαιολογείτε το ελάχιστο (πέντε ημέρες) χρονικό διάστημα που διαθέσατε για τη διαβούλευση της σύμβασης για την ειδική αγωγή;
  2. 2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τα αιτήματα των επαγγελματιών ειδικής αγωγής και να μην οδηγήσετε στη μέγγενη χιλιάδες επαγγελματίες και στο περιθώριο τα παιδιά που τους έχουν πραγματική ανάγκη;
  3. 3. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τη στελέχωση και αξιοποίηση του ΚΕΣΑΑΜ;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος έχει καταθέσει ερώτηση για το ίδιο ζήτημα και με τον τομεάρχη υγείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου, επισημαίνοντας την έντονη αναστάτωση που έχει προκληθεί στο σύνολο των επιστημόνων της ειδικής αγωγής. Τέλος, οι βεβιασμένες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο οδήγησαν τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής στους δρόμους, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Κύριο αίτημα των διαμαρτυρομένων είναι να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύουσα σύμβαση, προκειμένου να τεθούν υπό διαβούλευση και αναθεώρηση οι όροι της νέας σύμβασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου