ΤΟΠΙΚΑ

Χαλυβουργία: Ψάξτε αλλού για διοξίνες

χαλυβουργία-ψάξτε-αλλού-για-διοξίνες-851206

«Ψάξτε αλλού…», ήταν η απάντηση στην πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας από τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας για την πηγή ρύπανσης της περιοχής περιμετρικά του εργοστασίου, που μολύνθηκε με μόλυβδο και διοξίνες τέσσερις φορές περισσότερο από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια.
Η εταιρία αρνείται ότι τα υψηλά επίπεδα διοξινών είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του εργοστασίου, θέτοντας σε αντιπαραβολή στοιχεία μετρήσεων σε δείγμα των απαερίων την προηγούμενη διετία, που δείχνουν παραγωγή διοξινών εντός των επιτρεπτών ορίων.
Η Χαλυβουργία Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι η πηγή ρύπανσης πρέπει να αναζητηθεί σε διαφορετικό χώρο.
«Σήμερα ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο του ελέγχου για τη διαπίστωση των αιτιών της ρύπανσης», δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας αμέσως μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη νομαρχιακού κλιμακίου, χθες το πρωί, στο χώρο της βιομηχανικής μονάδας.
Η επίσκεψη στη Χαλυβουργία συνέπεσε χρονικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων διαπιστευμένων εργαστηρίων που έδειξαν σημαντικές υπερβάσεις σε μόλυβδο και διοξίνες, αλλά και τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), ώστε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του.
Από τη συζήτηση με τα στελέχη της επιχείρησης και την ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου το νομαρχιακό κλιμάκιο διαπίστωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νομάρχη, ότι η εταιρία φαίνεται μέσα από τα στοιχεία να έχει συμμορφωθεί με τις περισσότερες από τις υποδείξεις-προτάσεις του ΚΕΠΠΕ, το 2006, πλην δύο περιπτώσεων.
Η εταιρία δεν συμμορφώθηκε με την υπόδειξη στεγάνωσης με σκυρόδεμα της πρώτης ύλης του παλαιοσιδήρου (σκραπ), η οποία προορίζεται για το μύλο άλεσης, αλλά και ως προς την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των άχρηστων υλικών.
Η νομαρχιακή αρχή επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση του όρου της στεγάνωσης του παλαιοσιδήρου, δηλώνοντας ανυποχώρητη στις επισημάνσεις της εταιρίας ότι πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη που τίθεται παρόμοια υποχρέωση.
Από τη στιγμή που ο όρος της στεγάνωσης περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ πρέπει να τηρηθεί, κατέστησε σαφές ο κ. Παπατόλιας, ο οποίος μίλησε για επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.

«Δεν ρυπαίνουμε…»
Η εταιρία παρουσίασε σειρά από στοιχεία μετρήσεων το 2005 και 2006, από τα οποία δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση στα επιτρεπόμενα όρια διοξινών και του μόλυβδου. Οι μετρήσεις έγιναν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και από μια ξένη εταιρία, ενώ το δείγμα που αναλύθηκε προέρχεται από τα αέρια που εκπέμπει. Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας έλαβαν δείγμα από τη χλωρά νομή σε απόσταση 500 μέτρων περιμετρικά της Χαλυβουργίας.
«Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι απενεχοποιείται η Χαλυβουργία», ανέφερε ο νομάρχης και ενημέρωσε ότι θα διενεργηθούν νέοι έλεγχοι, τακτικοί και έκτακτοι, για να διαπιστωθεί το εύρος του προβλήματος, θα γίνει αντιπαραβολή και διασταύρωση των στοιχείων της Χαλυβουργίας με εκείνα των πρόσφατων ελέγχων που διενήργησε η ΝΑΜ, ενώ θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το «Δημόκριτο» για να διευρυνθούν οι δειγματοληψίες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια υπάρχει το αδιαμφισβήτητο γεγονός υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων σε διοξίνες και μόλυβδο. Άμεσα, μεταξύ των επιπρόσθετων μέτρων που λαμβάνονται, είναι η καταγραφή –όπως ανακοίνωσε- όλων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, που θα οδηγήσει στον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης.
«Δεν είμαστε εδώ για να ενοχοποιήσουμε κάποιον. Βεβαίως, θα είναι σκληρή η απάντηση της Πολιτείας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αλλά πριν μιλήσουμε για σκληρές απαντήσεις, καλό είναι να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος και την πηγή της ρύπανσης», τόνισε.

Καταγραφή
σωματιδίων
Στη διάρκεια της συνάντησης με τα στελέχη της εταιρίας, ο νομάρχης και ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας επέμειναν σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία της μονάδας.
Συγκεκριμένα, έμφαση δόθηκε στην εκπομπή των απαερίων από την οροφή της Χαλυβουργίας και στον τρόπο καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, εάν οι μετρήσεις είναι απολύτως έγκυρες ή αν είναι απολύτως ασφαλείς ακόμη και οι μετρητές.
Για το θέμα της καταγραφής των σωματιδίων, η εταιρία απάντησε ότι οι συσκευές είναι βαθμονομημένες από διαπιστευμένο εργαστήριο και κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Ενημέρωσαν ακόμη ότι έχουν ήδη καταθέσει μελέτη στο υπουργείο για την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών. «Εμείς κάνουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές», επισήμανε ο κ. Παπατόλιας.
Ιδιαίτερα επέμεινε το νομαρχιακό κλιμάκιο στο θέμα της διάθεσης των υγρών και των στερεών αποβλήτων του εργοστασίου, καθώς επίσης και στη λειτουργίας της άλεσης του παλαιοσιδήρου, επιμένοντας στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Η εταιρία ανέφερε ότι έχει εγκριθεί η μελέτη που αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα εγκρίθηκε από το Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Βόλου η άδεια για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων από το μύλο άλεσης του παλαιοσιδήρου.
Στην εταιρία προτάθηκε να τεθούν επιπρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι που θα αφορούν στη λειτουργία του μύλου άλεσης του παλαιοσιδήρου. Προτάθηκε να γίνει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO στο μύλο άλεσης και απάντησε ότι μέσα στο 2007 το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί.
Συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η ΝΑΜ για τον τρόπο της εκφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευση του σκραπ στο λιμάνι του Βόλου και επισημάνθηκε στην εταιρία ότι πρέπει να μεριμνήσει για την προμήθεια του αυτοκινούμενου μηχανήματος για τον καθαρισμό του χώρου προσωρινής αποθήκευσης, στο λιμάνι.

Προτάσεις
ΚΕΠΠΕ
Το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος έχει προτείνει στη νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου, με αφορμή την τροποποίηση ή την ανανέωσή της, που θα γίνει το αργότερο μέχρι 30/9/2007, να συμπεριληφθούν και οι παρακάτω όροι:
– Μείωση των ορίων εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων. Μέση ημερήσια τιμή με βάση τις ώρες λειτουργίας 40 mg/m3
– Απαγόρευση της χρήσης πρώτης ύλης (παλαιοσίδηρος) από την επεξεργασία της οποίας στο μύλο αλέσεως παράγονται στερεά μη επικίνδυνα απόβλητα, εφόσον η διαχείριση αυτών δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από την εταιρία στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.
– Επιπρόσθετοι όροι που θα αφορούν στη λειτουργία του μύλου αλέσεως παλαιοσιδήρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου